Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

«Ας φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προτάσεις μαθητών στο Ρέθυμνο για ένα καλύτερο σχολείο.

«Ας φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας», η ονομασία της πρόσκλησης που απευθύνθηκε προς τους μαθητές στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Έκφρασης των δημοτικών σχολείων 2014-2015, μια πρόσκληση-πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Σχολής Επιστημών Αγωγής-Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος τελούσε υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας και του δήμου Ρεθύμνου, ανέδειξε τις προτάσεις των μαθητών για ένα δημιουργικό σχολείο, μέσα στο οποίο χωρούν, όπως διαπιστώθηκε, ο λόγος, οι νέες τεχνολογίες, το θέατρο, η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, οι πλαστικές τέχνες. Σχολείο το οποίο, σύμφωνα με τις προτάσεις των μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν, απέχει από το σχολείο του σήμερα. Ωστόσο, η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι διαθέσιμη να ασχοληθεί με τις προτάσεις τους, ώστε να προτείνει αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανανέωση και ποιοτικότερη αναβάθμιση της σχολικής ζωής.

Προς αξιολόγηση κατατέθηκαν 440 προτάσεις από 350 εκπαιδευτικούς και 2.000 μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ είναι εντυπωσιακό πως η κατηγορία «πλαστικές τέχνες» δηλαδή, εικαστικά, κατασκευές, ζωγραφιές προτάθηκαν από το 40% των συμμετεχόντων.

Πυροσβεστικά… στα φαινόμενα βίας μπορεί να λειτουργήσει η θεσμοθέτηση και διενέργεια του συγκεκριμένου διαγωνισμού, σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Aντώνη Χουρδάκη, ο οποίος εύχεται «… αυτή η δράση, η πρόταση να μη μείνει απλά και μόνο σε αυτό το επίπεδο, αλλά να μας επιτρέψει να φτιάξουμε πράγματι ένα σχολείο από το 2015 και μετά που να είναι το σχολείο των ονείρων των παιδιών. Εκεί, όπου θα μπορούν να εκφράζονται. Αν το σχολείο γίνει το σχολείο των ονείρων μας, θα είναι μια καλή πρόταση στη βία που έχει τα τελευταία χρόνια αρχίσει να διογκώνεται, στο bullying, γιατί ακριβώς οι μαθητές όταν φτιάξουν ένα χώρο στον οποίο νιώθουν καλά, σίγουρα δεν θα αναζητήσουν αλλού να εκφράσουν με βίαιο τρόπο τα συναισθήματά τους».

«Είναι πεποίθηση της Περιφέρειας Κρήτης ότι η ανάπτυξη στο νησί μας, όχι μόνο η οικονομική, αλλά και η κοινωνική και η πολιτιστική, θα έρθει μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των φορέων που υπάρχουν στην περιφέρειά μας, αλλά και των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εδώ. Η συνεργασία μας με τα πνευματικά ιδρύματα που υπάρχουν στο νησί μας, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο και τα άλλα ιδρύματα, είναι μονόδρομος αν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε τα μέγιστα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «από τα πρώτα μας μελήματα ήταν να δημιουργήσουμε και το περιφερειακό συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας που κυρίως αποτελείται από ανθρώπους που εργάζονται στα πνευματικά ιδρύματα του τόπου και για εμάς τα πορίσματά τους είναι οδηγός για το επιχειρησιακό πρόγραμμα».

«Εμπνευσμένη πρωτοβουλία με την οποία ενεργοποιεί πνευματικά τους μαθητές όλης της Ελλάδας», χαρακτήρισε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του διαγωνισμού ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας πως «…τέτοιες πρωτοβουλίες και συνεργασίες με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να έχουν αναφορά στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Αυτήν την πρωτοβουλία δεν μπορούσαμε να μην τη στηρίξουμε όλοι εμείς οι φορείς και εύχομαι να γίνει θεσμός. Όλα τα φαινόμενα της όποιας μορφής κακοποίησης έχουν μήτρα την εσωστρέφεια και τη σιωπή. Οφείλουμε να κάνουμε παραγωγικές διαδικασίες για να μπορέσουμε να δίνουμε εκείνες τις υγιείς διεξόδους στα παιδιά μας που τις έχουν ανάγκη ακόμη περισσότερο σήμερα που πλημμυρίζονται από διάφορα μηνύματα και με την τεχνολογία συναναστρέφονται και επικίνδυνους ανθρώπους. Είναι κοινή πεποίθησή μας να συνεργαζόμαστε, γιατί και η κοινωνία έχει ανάγκη τα πνευματικά ιδρύματα, αλλά και εκείνα πρέπει να έχουν αναφορά στις ανάγκες της κοινωνίας».

Τα σχολεία που θα βραβευθούν θα λάβουν έπαινο, ένα λογισμικό «office13» της Microsoft, και από ένα βιβλίο σχετικά με τα κίνητρα στη μάθηση, από τον εκδοτικό οίκο Gutemberg. Οι συμμετοχές έρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα, όλες τις περιφέρειες και ευχή όλων είναι ο διαγωνισμός να συνεχισθεί και να εξελιχθεί σε θεσμό που θα δημιουργήσει κλειδιά ανάπτυξης και προτάσεων από τους ειδικούς προς τους υπεύθυνους της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.