Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ανησυχίες για αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προβλέψεις για πάνω από 50.000 νέα κρούσματα το 2015 στην Αϊτή
.
Προειδοποίηση για την επιδημία της χολέρας εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ αφού καθώς είπε η επιδημία στην Αϊτή αναζωπυρώνεται, γεγονός το οποίο απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την πρόοδο που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες εξάλειψης του νοσήματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο συντονιστής των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της χολέρας στην Αϊτή Πέδρο Μεδράνο προέβλεψε «πάνω από 50.000 νέα κρούσματα» χολέρας το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός τους είχε μειωθεί στα 60.000 το 2013 και σε μόλις 28.000 την περασμένη χρονιά, ο χαμηλότερο επίπεδο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας τον Οκτώβριο του 2010.

«Δυστυχώς, λόγω έλλειψης κεφαλαίων και λόγω της (πρόωρης έναρξης της) περιόδου των βροχών, έχουμε περάσει τους έξι τελευταίους μήνες από τα 1.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα στα σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα», ήτοι 11.721 κρούσματα και 113 θανάτους από την 1η Ιανουαρίου ως την 28η Μαρτίου, εξήγησε ο Μεδράνο.

Με την έναρξη, τον Ιούνιο, της νέας περιόδου των βροχών υπάρχει κίνδυνος η εξάπλωση της επιδημίας να επιταχυνθεί.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, πολυάριθμες ΜΚΟ εταίροι του ΟΗΕ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και ο αριθμός των ειδικευμένων κέντρων νοσηλείας έχει μειωθεί σημαντικά, από τα 250 το 2011 στα 159 το 2014.

Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 8.800 ανθρώπους από τον Οκτώβριο του 2010 επί του συνόλου των 736.000 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.
Ανεξάρτητοι ειδικοί συμπέραναν ότι η χολέρα μεταφέρθηκε στην Αϊτή από κυανόκρανους από το Νεπάλ, λύματα της βάσης των οποίων ρίπτονταν σε ποταμό βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς. Αλλά ως και σήμερα, ο ΟΗΕ αρνείται να αναγνωρίσει επίσημα την ευθύνη του παρά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες οι οποίες έχουν υποβληθεί από τα θύματα.

«Για την κοινότητα των δωρητών, δεν πρόκειται πλέον για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», έπειτα από τέσσερα χρόνια προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας, επισήμανε επικριτικά ο Μεδράνο. «Ο κίνδυνος είναι όλες οι πρόοδοι που επιτύχαμε μέχρι τώρα να πάνε χαμένες», πρόσθεσε, αναφερόμενος επίσης στην απειλή εξάπλωσης της επιδημίας σε γειτονικές χώρες, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία ή η Κούβα.

Για τον ίδιο, η επιδημία αποτελεί πάντοτε μια αληθινή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και «εάν δεν μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε, ενδέχεται να εγείρει κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα» της περιοχής.

Υπενθύμισε μάλιστα πως εξαιτίας παρόμοιας επιδημίας που είχε ξεσπάσει στο Περού τη δεκαετία του 1990, χρειάστηκαν δέκα χρόνια έως ότου «συνέλθει» η Λατινική Αμερική. Παρόλο που σε εκείνη την περίπτωση επρόκειτο για χώρες οι οποίες είχαν συστήματα υγιεινής πολύ ανώτερα από αυτά της Αϊτής, μιας χώρας 10 εκατ. κατοίκων που συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές του κόσμου και έχει πληγεί από μια σειρά αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών.

Ο Μεδράνο αναγνώρισε επίσης ότι η κατάσταση στην Αϊτή παραμερίστηκε εν μέρει λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας του Έμπολα, η οποία μονοπώλησε την προσοχή, καθώς και της χρόνιας πολιτικής αστάθειας στη χώρα, η οποία «αποθαρρύνει τους δωρητές». Αλλά «αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί δικαιολογία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ευρείας κλίμακας αξίας 2,2 δισεκ. δολαρίων και 10ετούς διάρκειας για τη βελτίωση των υποδομών αποχέτευσης και ύδρευσης της χώρας, αλλά στο μεταξύ οι πόροι για την παράλληλη νοσηλεία των ασθενών και την πρόληψη της εμφάνισης νέων κρουσμάτων μειώθηκαν δραματικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να εμβολιάσουν 300.000 πολίτες της Αϊτής φέτος, αλλά δεν έχουν συγκεντρώσει τα 1,9 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για το κάνουν. Συνολικά, ο ΟΗΕ χρειάζεται εντός του 2015 ένα ποσό 36,5 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Για αυτόν τον λόγο ο Πέδρο Μεδράνο ξανάρχισε περιοδεία: μετέβη ήδη στην Κούβα, μια χώρα η οποία συνεισφέρει μεγάλο αριθμό ιατρών και νοσοκόμων στην Αϊτή, και την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ελβετία, την Αυστρία και τη Γαλλία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.