Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Στην Ελλάδα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η υποδοχή θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

Τιμές από την Πολιτεία και το στράτευμα θα αποδοθούν κατά την υποδοχή του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδος του Πυροβολικού, την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαΐου στις 18:30.

Στην Ελλάδα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

Το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου στον ομώνυμο δήμο της Αττικής κοντά στο Αιγάλεω, στο πλαίσιο του εορτασμού το 2016 των 80 ετών βίου, διακονίας και προσφοράς της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η υποδοχή του θα γίνει από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα υποδοχής, το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στην Αθήνα από την Βενετία αεροπορικώς. Θα προηγηθεί τελετή παραδόσεώς του στην ελληνική αντιπροσωπεία στη βασιλική του Αγίου Μάρκου. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος θα είναι ο πρώτος που θα υποδεχθεί την Αγία επί ελληνικού εδάφους. Στη συνέχεια, θα σχηματιστεί αυτοκινητοπομπή, η οποία θα κατευθυνθεί στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί, στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της Ελευθερίου Βενιζέλου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος θα υποδεχθεί επικεφαλής του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού το ιερό σκήνωμα, το οποίο θα τοποθετηθεί στον κιλλίβαντα. Θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή μέχρι τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας όπου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα παραλάβει το ιερό λείψανο για να μεταφερθεί εντός του ιερού ναού όπου θα τελεσθεί Δοξολογία παρουσία των πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.

Κατά τη διάρκεια των 15 ημερών της παραμονής του θα λειτουργήσει παράπλευρα του ιερού ναού δράση για τη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, ενημέρωση για θέματα οικογένειας και πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων και έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (09.00-13.00, 16.00-20.00).

- Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής, οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 40.

- Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και την Κυριακή 24 Μαΐου οπότε θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

- Ο Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 07:00 έως και τις 21.00.

- Κατά την παραμονή του ιερού λειψάνου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί μία και μόνη μεταφορά του στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ώστε να το προσκυνήσουν οι ασθενείς συμπολίτες μας.

Η σπουδαιότητα της μεταφοράς του ιερού σκηνώματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας είχε αναδειχθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παραχωρεί σε Ορθόδοξη Εκκλησία ένα σχεδόν ολόκληρο ιερό λείψανο, το οποίο φυλάσσεται στη Βενετία από το 1003, ύστερα από σειρά ιστορικών περιπετειών.

Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστοί. Σύμφωνα με την άποψη ορισμένων, φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ' άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) της Αιγύπτου το 360, ενώ άλλοι πιστεύουν (εκδοχή καθολικών) ότι τόπος μαρτυρίου της ήταν κάποια πόλη της Τοσκάνης. Κατά τον 9ο αι. έγινε ανακομιδή των λειψάνων της και μεταφορά τους από τη Βιθυνία στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, το 991 ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β' δώρισε μέρος αυτών στους Βενετούς οι οποίοι και τα απόθεσαν στο Ναό του Αγίου Μάρκου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.