Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Χάνει το προνοιακό επίδομα λόγω μείωσης του ποσοστού αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επιτροπή ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) μείωσε το ποσοστό αναπηρίας σε πολίτη, με αποτέλεσμα να χάσει ένα επίδομα 313 ευρώ που έπαιρνε από την Πρόνοια. Αυτό καταγγέλλει ο ίδιος ο Ηλίας Δημητρόπουλος στην "Ε" ο οποίος λέει ότι αυτό ήταν και το μοναδικό εισόδημά του για να ζήσει.

Όπως λέει το 2006 έπαθε εγκεφαλικό και από το 2008 έπαιρνε επίδομα από την Πρόνοια. Πέρασε πριν μερικούς μήνες επιτροπή ΚΕΠΑ και του κατέβασαν το ποσοστό αναπηρίας στο 60%. Έκανε ένσταση και στις 4 Δεκεμβρίου πέρασε από δευτεροβάθμια επιτροπή πληρώνοντας μάλιστα και ένα ποσό 48 ευρώ. «Με εγκεφαλικό, εμφράγματα και ζάχαρο και με πήγαν 60% για να μην πληρώνουν 313 ευρώ το μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Είμαι 66,5 ετών και πώς θα ζήσω εγώ τώρα; Είχα ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και μείωσαν το ποσοστό στο 60%», προσθέτει. Ο ίδιος λέει ακόμη πως δεν έχει δική του ούτε μια οδοντογλυφίδα για να μπορέσει να ζήσει, κι από τον Οκτώβριο κόπηκε και το επίδομα. 

Η "Ε" επικοινώνησε με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Αθανασία Καρούνου. Η ίδια είπε ότι υπάρχουν καταγγελίες και στο σύλλογό τους, αλλά και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ). Οι καταγγελίες αυτές λένε ότι ψαλιδίζονται τα ποσοστά αναπηρίας και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για να περάσει κάποιος από δευτεροβάθμια επιτροπή. «Εκείνο που μπορώ να πω με στοιχεία από την ΕΣΑΜΕΑ, είναι ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, όμως υπάρχουν καταγγελίες», αναφέρει. Και προσθέτει ότι «ο χρόνος αναμονής για τις πρωτοβάθμιες επιτροπές έχει μειωθεί αρκετά, με αγώνες του συλλόγου μας και της ΕΣΑΜΕΑ - πλέον ο χρόνος αναμονής δεν πάει με τίποτα πάνω από τρίμηνο και συνήθως είναι γύρω στις 50 μέρες ή δύο μήνες». Εκεί όμως που όπως λέει υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις είναι στις δευτεροβάθμιες και στις κατ' οίκον επιτροπές. «Η συνεδρίαση στις δευτεροβάθμιες και στις κατ' οίκον επιτροπές (γιατί υπάρχει δυνατότητα όπου υπάρχει άτομο που δεν μπορεί να μετακινηθεί καθόλου, να γίνεται και κατ' οίκον συνεδρίαση) γίνεται με τεράστιες καθυστερήσεις». Επιπλέον όπως καταγγέλλει η κ. Καρούνου για να περάσουν επιτροπή «πληρώνουμε 48 ευρώ τη συνεδρίαση για να πάρουμε ποσοστό αναπηρίας και αυτό είναι απαράδεκτο, κι άλλα 48 ευρώ αν μας κόψουν και θα χρειαστεί για τη δευτεροβάθμια». 

Ειδικά όσον αφορά τους διαβητικούς, αυτοί δεν είναι μέσα στη λίστα των 43 παθήσεων οι οποίοι δεν χρειάζεται να περνάνε κάθε τόσο από επιτροπή ΚΕΠΑ. «Δώσαμε μεγάλο αγώνα τα άτομα με διαβήτη, αλλά δεν μπήκαμε σε αυτή τη λίστα, αν και εμείς έχουμε μια χρόνια πάθηση και δεν μπορεί κάθε δύο ή τρία χρόνια το άτομο με διαβήτη να περνά εκ νέου επιτροπή - είναι απαράδεκτο για μια πάθηση που ναι μεν αντιμετωπίζεται αλλά δεν θεραπεύεται», σημειώνει η Αθανασία Καρούνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.