Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΕΚΤ: Ζητά αυστηρό πλαίσιο για τα «κόκκινα δάνεια»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το προσχέδιο νόμου για την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς υπερβαίνει την προστασία των οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα και ενδέχεται να ενθαρρύνει τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές", αναφέρει η ΕΚΤ σε νομική της θέση επί του κειμένου το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι δεδομένου πως ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει μονομερώς τη ρύθμιση, οι ενστάσεις της ΕΚΤ ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλαγές στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με το Reuters το ελληνικό υπουργείο οικονομίας ζήτησε την άποψη της ΕΚΤ για το προσχέδιο, που έχει στόχο την προστασία των υπερχρεωμένων πολιτών από το ρίσκο να χάσουν την βασική τους κατοικία - ενώ εκπληρώνει και μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Το προσχέδιο προσφέρει προστασία πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ ενώ θέτει προϋπόθεση, ο δανειζόμενος να μην έχει εισοδήματα υψηλότερα από 50.000 ευρώ ετησίως. Επίσης θέτει περιουσιακό κριτήριο ύψους 500.000 ευρώ για τους οφειλέτες, εκ των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις και άλλα ρευστοποιήσιμα στοιχεία δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.

Οι όροι είναι πιο γενναιόδωροι από το προηγούμενο νομοσχέδιο για πάγωμα των πλειστηριασμών, η ισχύς του οποίου έληξε πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι παρείχε προστασία για κατοικίες έως 200.000 ευρώ και έθετε προϋπόθεση, οι οφειλέτες να μην έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 35.000 ευρώ ετησίως και συνολική περιουσία μικρότερη των 270.000 ευρώ.

"Η διεύρυνση των οφειλετών που μπορούν να μπουν στη ρύθμιση πηγαίνει πέραν της προστασίας των αδύνατων και των οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα, δημιουργεί ηθικούς κινδύνους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές στάσεις πληρωμών, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση", τονίζει η ΕΚΤ.

"Το προσχέδιο νόμου θέτει ευρύτερα κριτήρια σε όρους αξίας της προστατευόμενης περιουσίας, των ετήσιων εσόδων του νοικοκυριού, της αξίας των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και του ύψους των καταθέσεων", αναφέρει σύμφωνα με το πρακτορείο η ΕΚΤ, συγκρίνοντάς το με την προηγούμενη ρύθμιση.

Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, οι διευρυμένοι περιορισμοί από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δεν είναι μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των υψηλών κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.

"Είναι πιθανό, οι περιορισμοί στο προσχέδιο νόμου να δώσουν κίνητρο σε οφειλέτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας, να σταματήσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σημαντικά, ακόμη και αν έχουν τα μέσα να τις καλύψουν στο έπακρο", αναφέρει.

Σημειώνεται ότι τα "κόκκινα" δάνεια των ελληνικών τραπεζών είχαν αυξηθεί στο 34,2% των συνολικών χαρτοφυλακίων χορηγήσεων έως τα τέλη του γ' τριμήνου του 2014, από 31,9% το Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.