Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ταξίδι στη γη του ιδρυτή του Ζωγράφειου Λυκείου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά οι μαθητές του σχολείου.

Οι μαθητές του Σχολείου της Πόλης, αποτίουν φόρο τιμής στον ιδρυτή του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης Χρηστάκη Ζωγράφο. Οι μαθητές, πραγματοποιούν ταξίδι στην πατρογονική γη του μεγάλου εθνικού ευεργέτη.
Ο Χρηστάκης Ζωγράφος καταγόταν από το Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου και αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων.

Για πρώτη φορά στα 121 χρόνια λειτουργίας του Ζωγραφείου στην Πόλη, 45 μαθητές μαζί με τον διευθυντή και τους καθηγητές τους, ταξιδεύουν για να γνωρίσουν την πατρίδα του ευεργέτη.

Σήμερα βρίσκονται στα Ιωάννινα και αύριο θα επισκεφτούν το μειονοτικό χωριό Κεστοράτι.
Το μεσημέρι οι Ζωγραφιώτες μαθητές επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ιωαννίνων, όπου ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τους φιλοξένησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Δερμιτζόγλου κατά τον χαιρετισμό του χαρακτήρισε ιστορικό το ταξίδι των μαθητών, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά μετά το 1893, χρονιά κατά την οποία, ξεκίνησε η λειτουργία του Ζωγραφείου.
Ο Διευθυντής εξέφρασε την πεποίθηση πως για την Ρωμιοσύνη της Πόλης θα έρθουν καλύτερες μέρες και πρόσθεσε πως το Ζωγράφειο Λύκειο συνεχώς προσπαθεί μέσα από εκδηλώσεις να στηρίζει την οικογένεια της ρωμιοσύνης στην Πόλη, να μη σβήσει.

Ειδικότερα ανέφερε:«Είμαστε ένα από τα 5 σχολεία του Πέρα, είμαστε περήφανοι για τους μαθητές μας και δεν χάνουμε την ελπίδα εμείς "οι λίγοι και αμέτρητοι" της Ρωμιοσύνης που συρρικνώθηκε στην Πόλη, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Ο κ. Δερμιτζόγλου μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου ο οποίος για ενάμιση χρόνο φοίτησε στο Ζωγράφειο.

«Ταξίδι στη μνήμη»,χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών το ταξίδι στη γη του Χρηστάκη Ζωγράφου, υπογραμμίζοντας πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις ρίζες μας, να τιμάμε την ιστορία μας. Η ρίζα της Ελλάδας και ειδικότερα της Ηπείρου, έχει στεριώσει πάνω στην ιδέα της ευεργεσία. Στο ιδανικό της προσφοράς».

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τελετή αδελφοποίησης του συνδέσμου αποφοίτων της Ζωγραφείου Σχολής Κωνσταντινούπολης, με το σύλλογο αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε ο Χρηστάκης Ζωγράφος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.