Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Η ρύπανση απειλεί την αγροτική παραγωγή της Κίνας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα βλάπτουν το περιβάλλον.

Επιδεινώνεται η ρύπανση στις αγροτικές περιοχές της Κίνας παρά τις προσπάθειες μείωσης της χρήσης λιπασμάτων και εντομοκτόνων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο καλεί τους αγρότες να στραφούν σε οργανικές εναλλακτικές λύσεις για να περιοριστεί η σοβαρή ρύπανση του εδάφους και του νερού.

Σύμφωνα με ειδικούς, όμως, η επίτευξη του στόχου αυτού θα είναι δύσκολη αν δεν θυσιαστεί μέρος της παραγωγής τροφής, κάτι που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κίνα.

Η χώρα καταναλώνει το ένα τρίτο των λιπασμάτων παγκοσμίως. Η αύξηση της χρήσης τους οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε αυξημένη παραγωγή φρούτων και λαχανικών καθώς η Κίνα, όπως σημειώνει το Reuters, είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός μήλων, φράουλας, πεπονιών και ποικιλίας λαχανικών.

Η εκτεταμένη χρήση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων έχει προκαλέσει ρύπανση των υδάτινων πηγών, μόλυνση του εδάφους με βαρέα μέταλλα και αυξημένα επίπεδα ιχνών εντομοκτόνων στα τρόφιμα, απειλώντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία και την αγροτική παραγωγή.

Οι αγρότες χρησιμοποιούν περίπου 550 κιλά λιπασμάτων ανά δέκα στρέμματα οπωροφόρων δέντρων και 365 κιλά λιπασμάτων ανά δέκα στρέμματα λαχανικών, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας στο Reuters.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η Κίνα χρησιμοποιούσε 647,6 κιλά λιπάσματος ανά δέκα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης το 2012, έναντι 131 κιλών στις ΗΠΑ και 124,3 κιλών στην Ισπανία.

Η κατανάλωση ζιζανιοκτόνων θα πρέπει να μειωθεί στους 300.000 τόνους από 320.000 τόνους που είναι σήμερα, τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.