Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων γίνεται ταινία του Χόλιγουντ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη μεγάλη οθόνη μεταφέρουν δύο Έλληνες, παραγωγοί, της διασποράς, ο Στίβεν Πριόβολος και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, τη σφαγή των 500 Καλαβρυτινών και το επίκαιρο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.





Σκηνοθέτης είναι ο Νικόλας Δημητρόπουλος, γνωστός στην Ελλάδα από την επιτυχημένη σειρά Υπέροχα πλάσματα, αλλά και τη συνεργασία του στην κινηματογραφική ταινία Alter Ego.

Ο τίτλος της ταινίας είναι "Απόηχοι του παρελθόντος" ή αλλιώς "Echoes of the Past". Πρόκειται για μια παραγωγή της εταιρείας "TerraMagma". Την ταινία χρηματοδοτεί η οικογένεια Tom και Cia Σουλελέ, ομογενείς από τα Καλάβρυτα, ενώ μέρος των εσόδων της θα δοθούν στα Καλάβρυτα.

Στην ταινία αναμένεται να λάβουν μέρος ηθοποιοί τόσο από το Χόλιγουντ όσο και από την Ελλάδα, ενώ τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα, αλλά και στη Γερμανία, όπου και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2016 στη Γερμανία.



Μέσα από έναν λαβύρινθο αντιπαραθέσεων, αναμνήσεων και πόνου, η συγκλονιστική αφήγηση καταλήγει στον δρόμο προς την κάθαρση.

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της εταιρείας παραγωγής, αναφέρουν για την ταινία:

«Απόηχοι του παρελθόντος» είναι ένα ιστορικό δράμα που αφηγείται την διαβόητη σφαγή των Καλαβρύτων από ναζιστικά στρατεύματα στις 13 Δεκεμβρίου, 1943. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από αναδρομές στο παρελθόν. Ο Νικόλαος Ανδρέου, ένας καταξιωμένος συγγραφέας που πεθαίνει από καρκίνο, αφηγείται καυστικά την προσωπική του εμπειρία ως παιδί στην Ούρσουλα Κράους, κορυφαία δικηγόρο, που εκπροσωπεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις ελληνικές αποζημιώσεις του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.



Είναι μια ταινία για το χρόνο και την ιστορία, για το πώς τα γεγονότα διαμορφώνουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και το πώς, όπως υποστηρίζει ο Νικόλαος, «η μοναχική ιστορία του καθενός από εμάς είναι γραμμένη από το χρόνο σχετικά με τις καταρρακτώδεις μνήμες των ανδρών και αντηχεί στην αιωνιότητα καιρό μετά όταν όλοι έχουμε φύγει».

«Ο ουρανός έχει βαριά συννεφιά με σύννεφα μπλε, θυμωμένα τα νερά της θάλασσας σε ένα κενό και ταραχώδες σκοτάδι».



Ο Νικόλαος, με βαθιά ρυτιδιασμένο πρόσωπο, που προδίδει τον όλεθρο του καρκίνου και με το κακοποιημένο του σώμα, προσπαθεί από την αναπηρική του καρέκλα με μικρά, αδέξια βήματα γεμάτα με αγωνία να φτάσει το παράθυρο και να κοιτάξει έξω. Τα μάτια του γεμάτα με δάκρυα.

Ανοίγει την δεξιά γροθιά του, έχει ένα ασημένιο κρεμαστό κόσμημα του Αγίου Νικολάου, είναι μαυρισμένο... Εκείνος το τοποθετεί γύρω από το λαιμό του με αγάπη...

«Απόηχοι του παρελθόντος" Η Ιστορία του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος γραμμένη από τον Δημήτριο Κατσαντώνη.

Ο παραγωγόσ Δημήτρης Κατσαντώνης:



Λένε ότι η θάλασσα δεν έχει μνήμη, δεν έχει αναμνήσεις, δεν έχει παρελθόν... Ελπίζω να έχουν δίκιο, προσεύχομαι να είναι όλα αλήθεια... όμορφα πράγματα δεν πρέπει να επιβαρύνονται με τις αναπόφευκτες αλυσίδες του χρόνου.

Σκύβει και ακουμπά το κεφάλι του στο κρύο γυάλινο παράθυρο.

Ο παραγωγός Στίβεν Πριόβολος:



Με τρεμάμενο χέρι καταφέρνει να γλιστρήσει στο μέρος του ανοιχτού παραθύρου... ο μακρινός ήχος των κυμάτων διαχέεται στη μικρή αίθουσα...

Ο όρκος που πήρα εκείνη τη μοιραία μέρα θα μείνει ανεκπλήρωτος, εγκαταλελειμμένος, τίποτα αλλά μία σπασμένη υπόσχεση... Ήταν η 13ηΔεκεμβρίου, 1943, μια μέρα που θα θυμάμαι για πάντα, μια μέρα που τόσο η ανθρωπότητα όσο και ο Θεός δεν άντεξαν...

«Η ζωή των νεκρών βρίσκεται στη μνήμη των ζωντανών».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.