Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Νεπάλ: Εκατοντάδες νεκροί και μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό - Διεθνής κινητοποίηση για παροχή βοήθειας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού καταστράφηκε από τον σεισμό

Το πριν και το μετά.

Η βάση ανάμεσα στα ερείπια, ένα σύννεφο σκόνης, θαμμένα σώματα: η εικόνα του κατεστραμμένου μεγάλου πύργου Νταράρα, μνημείου του 19ου αιώνα, είναι το σύμβολο της καταστροφής του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα. Ο απολογισμός των θυμάτων, που αυξάνεται ώρα με την ώρα, υπερβαίνει πλέον τους 1.400, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων Εκτακτης Ανάγκης του Νεπάλ.

Το απόγευμα, κάτοικοι και αστυνομικοί έσκαβαν με τα χέρια στα ερείπια τού πύργου για να ανασύρουν παγιδευμένους ανθρώπους. Μία ομάδα διασωστών αναπτύχθηκε αργότερα στα ερείπια του πύργου, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Πολλοί ξένοι επισκέπτες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένοσ τον θεό Σίβα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Τα κτίρια της Πλατείας Ντέρμπαρ κτίσθηκαν από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνες και σύμφωνα με την Unesco, αποτελούσαν το μοναδικό υπόδειγμα συμβίωσης του ινδουισμού, του βουδισμού και του ταντρισμού. σύμφωνα με την Unesco.

------------

Διεθνής κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας στο Νεπάλ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ετοιμάζεται για τη μεταφορά πόσιμου νερού.

Η διεθνής βοήθεια για το Νεπάλ οργανώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προς την εκτίμηση των αναγκών και την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι διαθέτει ήδη μία ομάδα στο Νεπάλ η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους, ενώ ενισχύσεις ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Παρίσι. Ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και των κατολισθήσεων, ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.

Εθελοντές και το προσωπικό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού συμμετέχουν στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες. Η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λογο αυτόν θα ζητήσει βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ και του Ντουμπάι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ετοιμάζεται για τη μεταφορά πόσιμου νερού και ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, ενώ η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Action contre la Faim έχει στείλει επί τόπου ομάδες για την αποτίμηση των αναγκών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σε πρώτο στάδιο την αποστολή μίας ομάδας αρωγής και αποδέσμευσαν ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής USAID.

Η Νορβηγία δεσμεύθηκε για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου για την παροχή βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρει βοήθεια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.

------------

Δεκαεπτά νεκροί από χιονοστιβάδα στο Έβερεστ

Στέλεχος της Google μεταξύ των θυμάτων- Ασφαλείς άλλοι 100 ορειβάτες.

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατασκηνωτική βάση στο Έβερεστ από χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 7.9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στο Νεπάλ, στη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της ορειβασίας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ακόμα 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μέρος της κατασκήνωσης επλήγη από τη χιονοστιβάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ακόμα εκατό ορειβάτες βρίσκονται στις βάσεις 1 και 2 πάνω από το base camp όπου ανασύρθηκαν οι 17 νεκροί. Είναι όλοι ασφαλείς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ορειβασίας του Νεπάλ

Νωρίτερα, ομάδα έρευνας και διάσωσης του ινδικού στρατού είχε αναφέρει ότι ανέσυρε 18 σορούς από το Έβερεστ. Το υπουργείο τουρισμού του Νεπάλ ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους δέκα από τους θανάτους, αλλά εκπρόσωπός του είπε ότι θεωρεί βέβαιο πως ο απολογισμός θα αυξηθεί.

Ελικόπτερα που είχαν αναχωρήσει νωρίτερα σήμερα από το Κατμαντού για να μεταφέρουν τους τραυματίες προσγειώθηκαν στο Έβερεστ, αν και καθυστέρησαν λόγω του άσχημου καιρού, καθώς υπήρχαν νεφώσεις στην περιοχή.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Google. Ο Φρέντινμπεργκ, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Οι τρεις συνάδελφοί του σώθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο Φρέντινμπεργκ ήταν από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας και ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων της Google X, ενός ερευνητικού τμήματος της Google που εδρεύει στο Μάουντεν Βιου. Σύμφωνα με την αδελφή του, τη Μέγκαν, έχασε τη ζωή του καθώς υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. «Η ψυχή και το πνεύμα του θα ζουν μαζί μας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Instagram.

Ο Φρέντινμπεργκ ήταν έμπειρος ορειβάτης και είχε ξεκινήσει για την κορυφή των Ιμαλαΐων με μια αποστολή που οργάνωσε η εταιρεία Jagged Globe. Η εταιρεία επιβεβαίωσε τον θάνατό του διευκρινίζοντας ότι άλλα δύο μέλη της ομάδας τραυματίστηκαν αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.