Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ξηροί καρποί, ασπίδα κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κατανάλωση λίγων ξηρών καρπών κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παγκρέατος, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 75.000 εθελόντριες, αναζητώντας τυχόν συσχετίσεις ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και την εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου, ο οποίος είναι ένας από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους.

Έτσι ανακάλυψαν πως όσες έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς, δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά 35% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν παγκρεατικό καρκίνο, σε σύγκριση με όσες σπανίως έως ποτέ έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο, όπως η παχυσαρκία ή το ιστορικό διαβήτη, η προστατευτική δράση των ξηρών καρπών παρέμεινε ισχυρή.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), «τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται αρνητικά με τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου, ανεξάρτητα από άλλους, δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση της νόσου».

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διαφορά στην προστατευτική δράση μεταξύ των διαφόρων ειδών ξηρών καρπών και έτσι έγραψαν ότι το ιδανικό είναι να καταναλώνονται συστηματικά σε μικρές ποσότητες ως σνακ.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, κυρίως επειδή συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι ανιχνεύεται όταν ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1.070 άντρες και γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με αυτόν, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Οι αιτίες του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, αν και φαίνεται ότι αυξημένο κίνδυνο να τον εκδηλώσουν διατρέχουν οι καπνιστές και οι πάσχοντες από χρόνια παγκρεατίτιδα, δηλαδή από φλεγμονή του παγκρέατος που συχνά οφείλεται σε επίμονες «πέτρες στη χολή» (χολολιθίαση).

Αν και αρκετές μελέτες έως τώρα έχουν υποδηλώσει ότι οι ξηροί καρποί έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, τα επιστημονικά στοιχεία δεν θεωρούνται ακόμα οριστικά.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.