Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

«Όχι» 80.000 Σλοβένων στον γάμο ομοφυλόφιλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ζητά συντηρητική οργάνωση στη χώρα.

Συνολικά 80.000 υπογραφές με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σλοβενία για την ακύρωση των αλλαγών στο νόμο για τον γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις που υιοθετήθηκαν πρόσφατα και νομιμοποιούν τους γάμους ομοφυλόφιλων και την υιοθεσία παιδιών, συγκέντρωσε οργάνωση που μάχεται εναντίον των γάμων ομοφυλόφιλων στη χώρα.

Η συντηρητική οργάνωση που είναι αντίθετη στην εξίσωση των δικαιωμάτων των ζευγαριών ίδιου φύλου και των ετερόφυλων ζευγαριών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος υιοθεσίας παιδιών κατάφερε μέσα σε μόλις επτά μέρες να συγκεντρώσει 80.518 υπογραφές με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν αν στηρίζουν ή όχι τις αλλαγές στο νόμο.

Η ομάδα «Τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο» κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για το οποίο απαιτούνταν 2.500 υπογραφές.

Ο Άλες Πριμτς, ένας από τους επικεφαλής της οργάνωσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι θα ψηφίσουν μαζικά στο δημοψήφισμα. Σημείωσε ακόμη ότι για δεύτερη φορά οι ψηφοφόροι θα κληθούν να έχουν το λόγο για τους γάμους ομοφυλόφιλων, μετά την καταψήφιση παρόμοιας πρότασης το 2011.

«Λυπούμαστε που πρέπει να ψηφίσουμε για το ζήτημα ξανά μετά από τρία χρόνια», τόνισε.

Αλλά σε αντίθεση με τότε, φαίνεται ότι η οργάνωση θα έχει δύσκολη αποστολή την προκήρυξη δημοψηφίσματος καθώς νέα διάταξη του Συντάγματος απαγορεύει δημοψηφίσματα για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Πριμτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί εξηγώντας ότι η οργάνωση θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο αν η Βουλή απορρίψει το αίτημά της.

Οι αιτούντες το δημοψήφισμα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ικανό ποσοστό συμμετοχής, καθώς για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να ψηφίσει τουλάχιστον το 20% των ψηφοφόρων της χώρας.

Η μεγαλύτερη αντίρρηση της οργάνωσης είναι ότι ο νόμος εξισώνει το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και τους επιτρέπει να υιοθετούν παιδιά επί ίσοις όροι με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Τις ενέργειες της οργάνωσης, σύμφωνα με τα σλοβενικά ΜΜΕ στηρίζει και η Καθολική Εκκλησία στη Σλοβενία, ενώ δηλώσεις κατά των αλλαγών στο νόμο έκαναν εκπρόσωποι και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ισλαμικής Κοινότητας στη χώρα, όχι όμως η Ευαγγελική Εκκλησία που έχει περίπου 30.000 πιστούς.

Την έγκριση για το δημοψήφισμα δίνει η Σλοβενική Βουλή που ορίζει και την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Αν προκηρυχθεί δημοψήφισμα για το νέο νόμο για το γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις, τότε ο νόμος θα πρέπει να ανακληθεί, αν τον καταψηφίσει η πλειοψηφία των πολιτών που προσέλθει στις κάλπες, αλλά και το 1/5 του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.