Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Το προβληματικό ΚΕΠΑ στον νέο υπουργό Κοιν. Ασφαλίσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 26.02.2015


Αρ. Πρωτ.: 387

Για τα προβλήματα και τις αδυναμίες του συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, γνωστό ως ΚΕΠΑ που χρονολογούνται από την πρώτη στιγμή ίδρυσης και οργάνωσης της λειτουργίας του, υπό την ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ και είναι γνωστά στον πολιτικό κόσμο και το σύνολο της κοινωνίας της χώρας, απέστειλε επιστολή στον κ. Δ. Στρατούλη, αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε καταθέσει εξαρχής ένα πλαίσιο προτάσεων για το σχεδιασμό και την οργάνωση λειτουργίας του ΚΕΠΑ, βάσει των αρχών που θέτει η νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία και με γνώμονα να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας πριν το Σεπτέμβριο του 2011.

Δυστυχώς, οι προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της για το σημαντικό αυτό εγχείρημα δεν έτυχαν της προσοχής των αρμοδίων παραγόντων και έτσι εμφανίστηκαν από την πρώτη στιγμή στρεβλώσεις και αδυναμίες, που οδήγησαν την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Στο παρόν έγγραφο η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει στη νέα ηγεσία του υπουργείου τις στοχευμένες προτάσεις της, θεσμικού και διαδικαστικού χαρακτήρα, για να καταστεί το ΚΕΠΑ ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και καθολικά αποδεκτό σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας.

Βασική προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΠΑ αποτελεί η επανασύσταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010, στην οποία θα πρέπει βάσει των διατάξεων του ανωτέρω άρθρου να συμμετέχουν έγκριτοι επιστήμονες των ιατρικών και κοινωνικών επιστημών που έχουν γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο της πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά ικανών και αναγκαίων μέτρων για τη ριζική ανασυγκρότηση του ΚΕΠΑ, τα οποία πρέπει να στηριχτούν στις θεμελιώδεις αρχές της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Η ανασυγκρότηση των ΚΕΠΑ αποτελεί μείζον θέμα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της χώρας, καθώς για αυτούς τους πολίτες η Γνωμάτευση Αναπηρίας είναι ουσιαστικά το διαβατήριο για να διεκδικήσουν τη χορήγηση οικονομικών και κοινωνικών παροχών και την ένταξή τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή.

Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.4 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.