Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τα ταμεία λένε "όχι" στα κρατικά ρέπος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διστακτικές έως και αρνητικές, εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εργασίας Οργανισμών, απέναντι στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για έντοκο δανεισμό του δημοσίου μέσω της αγοράς ρέπος.

Διευκρινίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, μετά από την εισήγηση της διοίκησης για μετατροπή μέρους των ρευστών διαθεσίμων του Οργανισμού σε ρέπος.

Συγκεκριμένα, μετά το κάλεσμα του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Εργασίας για μετατροπή των ρευστών διαθέσιμων που διαθέτουν τα ταμεία και οι οργανισμοί που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας σε κρατικά ρέπος, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η εισήγηση του διοικητή Θ. Αμπατζόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να τοποθετηθούν 130-150 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ, σε ρέπος, σύμφωνα με την πρόταση του ΟΔΔΗΧ.

Όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του ΟΑΕΔ ψήφισαν κατά της πρότασης, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Οργανισμό ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Μάρδα, καθώς και ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντίστοιχα και σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το ΙΚΑ αναμένεται - τουλάχιστον άμεσα - να λάβει απόφαση για επένδυση των διαθεσίμων του, περίπου 350 εκατ. ευρώ , σε ρέπος. Άλλωστε, το ΙΚΑ δανείζεται με τον ίδιο τρόπο, μετατρέποντας για λίγες ημέρες ομόλογά του σε ρέπος, αποκτώντας την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται κάθε φορά για να πληρώνει τις συντάξεις. Αν και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος έχει χαρακτηρίσει την πρόταση επωφελή, για την ώρα, δεν αναμένεται κάποια τέτοιου είδους απόφαση.

Ο ΟΑΕΕ, που κατά καιρούς και όταν διαθέτει ρευστότητα χρησιμοποιεί για μικρό χρονικό διάστημα (6 ημερών) τα ρέπος για να κερδίζει υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις καταθέσεις, θα συνεδριάσει για το θέμα την ερχόμενη Τρίτη.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητήσει και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑ το ενδεχόμενο μιας πιθανής επένδυσης σε ρέπος, ωστόσο το ταμείο δεν διαθέτει ρευστότητα, καθώς τα έσοδα του τα δαπανά για την καταβολή συντάξεων.

Αυξημένες τρέχουσες ανάγκες έχει και το Ενιαίο Ταμείο Μηχανικών, Γιατρών και Δικηγόρων, ενώ ο ΟΓΑ αδυνατεί να προχωρήσει στην αγορά ρέπος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.