Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί οι ασθένειες εμφανίζονται συνήθως το βράδυ;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιατί οι περισσότερες ασθένειες "προτιμούν" να εκδηλωθούν τις νυχτερινές ώρες; Τι γίνεται κι ο πυρετός φουντώνει τις νύχτες; Γιατί ο βήχας επιδεινώνεται τα βράδια όπως και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μάρτιν, καθηγητή Πνευμονολογίας και επικεκεφαλής του ιατρικού τομέα του Νοσηλευτικού Ομίλου National Jewish Health στο Κολοράντο, η επιδείνωση του βήχα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών οφείλεται στην προσωρινή στένωση των βρόγχων, η οποία εμποδίζει την αναπνοή.

Όπως συμβαίνει με την σωματική θερμοκρασία, η οποία είναι χαμηλότερη πολύ νωρίς το πρωί και υψηλότερη αργά το απόγευμα έτσι και ο πυρετός έχει την τάση να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδά του στο τέλος της ημέρας.

Ακριβώς όμως εξαιτίας αυτής της διακύμανσης, ακόμα και αν ένας ασθενής είναι απύρετος το πρωί, οι γιατροί περιμένουν έως το απόγευμα της ίδιας μέρας για να αποφασίσουν εάν έχει υποχωρήσει ο πυρετός του τελείως ή όχι.

Ο δρ Φίλιπ Κόναχαν, καθηγητής Μυοσκελετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και εκπρόσωπος του οργανισμού Arthritis Research UK, εξηγεί πως ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των περισσότερων μορφών αρθρίτιδας είναι η επιδείνωση του πόνου έπειτα από περιόδους παρατεταμένης ακινησίας όπως είναι ο ύπνος.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι αρθρώσεις είναι ακίνητες για πολλές ώρες, γεμίζουν τα τοιχώματά τους με έξτρα υγρό με συνέπεια πολλοί ασθενείς να ξυπνούν με πόνο και δυσκαμψία, κατά τον δρα Κόναχαν.

Ένα από τα πιο συχνότερα συμπτώματα της κλιμακτηρίου είναι το να ξυπνήσει μια γυναίκα μούσκεμα στον ιδρώτα. Όπως επισημαίνει ο δρα Έντουαρντ Μόρις, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόρφολκ & του Νόργουϊτ ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη γνωστός αλλά υπάρχει η υποψία ότι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση παίζει καθοριστικό ρόλο.

Τα οιστρογόνα, που είναι η ορμόνη του γυναικείου φύλου, φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του υποθαλάμου (είναι η δομή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την σωματική θερμοκρασία), εξηγεί ο δρ Μόρις.
Και προσθέτει πως μολονότι η νυχτερινή εφίδρωση είναι παρόμοια με τις εξάψεις που είθισται να εκδηλώνουν την ημέρα οι εμμηνοπαυσικές γυναίκες, κατά κανόνα είναι χειρότερη - ίσως διότι με το βραδινό... κουκούλωμα, εμποδίζεται η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τις διευκρίνήσεις του δρα Μάρτιν Κάουϊ, καθηγητή Καρδιολογίας στο Imperial Collegeτου Λονδίνου, έχει διαπιστωθεί ότι τα εμφράγματα είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εκδηλωθούν τα ξημερώματα απ’ ό,τι να εκδηλωθούν απόγευμα.

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών (το βράδυ μειώνονται και όταν ξυπνήσουμε αυξάνονται), η αύξηση της αρτηριακής πιέσεως και του καρδιακού παλμού κατά τον τελευταίο υπνικό κύκλο (όταν και αρχίζουν οι διαδικασίες για να ξυπνήσει το σώμα), η πρωινή «δυσκαμψία» των αρτηριών εξαιτίας της ολονύχτιας ακινησίας και - για όσους παίρνουν καρδιολογικά φάρμακα - το ότι περνάει πια η επήρεια των φαρμάκων για την καρδιά.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.