Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τα τσιτάχ δεν είναι και τόσο… τσίτα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μικρότερη η μέγιστη ταχύτητά τους απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι είναι τα ταχύτερα ζώα στον πλανήτη. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως τα τσιτάχ είναι μάλλον πιο αργά απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.

Έρευνα δείχνει, ότι η μέγιστη ταχύτητά τους είναι στα 93 χιλιόμετρα την ώρα, αντί για 112 χιλιόμετρα την ώρα, όπως ήταν ευρύτερα αποδεκτό για πολλές δεκαετίες.

Το «μύθο» για τη μέγιστη ταχύτητα των τσιτάχ καταρρίπτει ο Sir David Attenborough στη νέα σειρά με τίτλο «Natural Curiosities», στην οποία ο ίδιος παρουσιάζει και μελετά τα πιο πρόσφατα ευρήματα.

«Για πάνω από μισό αιώνα είχαμε υπερεκτιμήσει τη μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να πιάσουν τα τσιτάχ» είπε ο βετεράνος παρουσιαστής και συνέχισε: «Η θρυλική ταχύτητα των 122 χιλιομέτρων την ώρα είναι απλά ένας μύθος. Η πραγματική ταχύτητα που μπορούν να πιάσουν είναι στα 93 χιλιόμετρα την ώρα, κάτι που βεβαίως εξακολουθεί να είναι συγκλονιστικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, παρά τη μείωση στα ποσοστά… τα τσιτάχ εξακολουθούν να κατέχουν τον τίτλο του πιο γρήγορου ζώου ξηράς στον κόσμο.

«Το μεγαλύτερο κατόρθωμά τους είναι η επιτάχυνση, που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή του σπρίντερ Γουσέιν Μπολτ» πρόσθεσε και εξήγησε ότι οι τελευταίες, πιο ακριβείς μετρήσεις έγιναν με τη βοήθεια κολάρων υψηλής τεχνολογίας, τα οποία χρησιμοποιούν ηλιακές μπαταρίες και GPS για να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του ζώου.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 367 «κυνήγια» τσιτάχ και η μέγιστη ταχύτητα που έπιαναν σε κάθε ένα από αυτά ήταν στα 93 χιλιόμετρα την ώρα (58mph).

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Royal Veterinary College, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.