Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τι σκοπεύει να κάνει η νέα κυβέρνηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η συνεργασία με το πανίσχυρο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers, αλλά και η ανάθεση του ρόλου-κλειδί στη σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ, την κυρία Αμάλ Αλαμουντίν, είναι ένα από τα σημεία για τα οποία είχε εκφραστεί αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση. Στο νέο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης δείχνουν πάντως να βρίσκονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο πρώτος με δηλώσεις του στον ξένο Τύπο, αναφέρεται σε «αναζήτηση νέας στρατηγικής από την κυβέρνηση», ενώ ο δεύτερος, μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα «ΘΕΜΑ», κάνει λόγο για επωφελή δημοσιότητα που κέρδισε η χώρα εξαιτίας της κυρίας Κλούνεϊ. Το θέμα ανέκυψε από ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Times» του Λονδίνου. Στο επίμαχο ρεπορτάζ η ανταποκρίτρια στη χώρα μας επικοινώνησε με τον κ. Μπαλτά προκειμένου να τον ρωτήσει αν η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο σχέδιο της προηγούμενης για την επιστροφή των Γλυπτών.

Ο υπ. Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε ότι ή νέα κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση στρατηγικής πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι προσπάθειες της χώρας να επαναπατρίσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα ο κ. Μπαλτάς φαίνεται να είναι πρόθυμος ακόμη και να «την αλλάξει τελείως» αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επόμενο ήταν οι δηλώσεις του να θέσουν ζήτημα για το μέλλον της συνεργασίας της κυβέρνησης με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο.

«Αυλαία για την κυρία Κλούνεϊ; Η δικηγορική εταιρεία της Αμάλ μπορεί να απομακρυνθεί από σύμβουλος, αναφορικά με τα Ελγίνεια, από τη στιγμή που η αριστερή νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναθεωρεί τις συμφωνίες», έγραψε ο βρετανικός Τύπος, υπενθυμίζοντας ότι τα στελέχη του Doughty Street Chambers ευελπιστούσαν να έχουν τον ρόλο συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης, χαράζοντας από κοινού μια στρατηγική που θα μπορούσε να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η «Daily Mail» επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Μπαλτά έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι η αριστερή κυβέρνηση ψάχνει πηγές από τις οποίες θα κάνει οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μάρτιος είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για το θέμα, καθώς τότε λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η UNESCO στη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει στην πρότασή της για διαιτησία του οργανισμού μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας ως προς το θέμα των γλυπτών.

«Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υπ. Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει τα όσα δήλωσε στους «Times». Συστήνει δε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων. «Είμαστε σε αναμονή για να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά», συμπληρώνει.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, τάσσεται υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με το δικηγορικό γραφείο. «Εγώ είδα ότι υπήρχε μια δημοσιότητα που μάλλον ήταν επωφελής για την ελληνική υπόθεση», λέει και προσθέτει ότι «η εθνική στρατηγική για την επιστροφή των Μαρμάτων παραμένει, ωστόσο μπορεί να αλλάξουν οι τακτικές. Δεν έχω ενημερωθεί μέχρι τέλους, δηλαδή πώς το δικηγορικό γραφείο συνέπραξε με το ελληνικό κράτος, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.