Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πανούσης: Στον δρόμο πάνω από 1500 αστυνομικοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί των προγραμματικών του δηλώσεων, ανέλυσε τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη δημόσια τάξη και την αστυνομία.

Είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη αποδεσμεύσει αστυνομικούς από πάρεργα. Ήδη είναι πίσω 500 αστυνομικοί και 80 οχήματα, μόνο από την φρούρηση πολιτικών προσώπων. Συνολικά θα επιστρέψουν στον δρόμο πάνω από 1500 αστυνομικοί, αντί να είναι έξω από σπίτια», ενώ μίλησε και για την ανάγκη ανανέωσης του στόλου δασοπυρόσβεσης, τονίζοντας την επιτυχία της πυροσβεστικής τις ημέρες με έντονα καιρικά φαινόμενα στην χώρα.

«Οι πολίτες δεν επιθυμούν πλέον μόνο την προστασία από το έγκλημα, αλλά και από τη γενικευμένη ανομία», είπε ακόμα ενώ επισήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη επιστημονικής και κοινοτικής αστυνόμευσης. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε κρίσιμες παραμέτρους τη νομιμότητα της επέμβασης, τη βασιμότητα των μέτρων, την κοινωνική αποδοχή, ζητώντας να βελτιωθούν σε βάθος.

«Η αστυνομία πρέπει να εντάξει την αστυνόμευση μέσα στην κοινότητα. Να ρυθμίζει και όχι να καταστέλλει τα κοινωνικά προβλήματα», είπε, προαναγγέλλοντας την συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Αστυνόμευσης που θα χαράζει πολιτική και θα αναφέρεται στο κοινοβούλιο. «Πρέπει να προλαβαίνουμε τη δυναμική του εγκλήματος. Όχι να τρέχουμε πίσω της», συνέχισε, μιλώντας για αντιμετώπιση του εγκλήματος πλέον και όχι για κρυφτούλι του σύγχρονου αστυνομικού με τον κλέφτη στην αλάνα. Εξού και έθεσε θέμα κατάλληλης εκπαίδευσης.

«Δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής», είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας το δόγμα που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός για «Δημοκρατία παντού». Τόνισε τη συμβολική αλλαγή του τίτλου της ΕΥΠ, αλλά και την σημαντική αλλαγή που συνιστά την ανάληψη εκ μέρους της των αρμοδιοτήτων μόνο για εξωτερική ασφάλεια, αφού η εσωτερική είναι υπόθεση της Αστυνομίας. Ο κ. Πανούσης μίλησε για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, για τον «Αστυνόμο της Γειτονιάς» και τις πεζές περιπολίες, για την αστυνομία που είναι ο “προστάτης του φτωχού”.

Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξε ότι «οι επιτυχίες της αστυνομίας θα είναι δικές της και για τις αποτυχίες της θα αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη». Μιλώντας για θεσμικές κυρίως παρεμβάσεις χωρίς κόστος, αλλά και για πλήρως κοστολογημένες όπου υπάρχουν κόστη, ο κ.Πανούσης έκανε λόγο για πρόβλεψη 238 αστυνομικών με έξι εκατομμύρια κόστος που έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό για τον «αστυνόμο της γειτονιάς» και για 203 οχήματα που πήρε η πολιτεία το 2014 και 400 αναμένει φέτος, περιμένοντας 226 από το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν ζητηθεί 200 καναντέρ και 150 λεωφορεία από το ΕΣΠΑ και την πρωτοβουλία Γιούνκερ.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, για να πει ότι η Βουλή όφειλε το 2002 να συζητήσει την πολιτικο-κοινωνική πλευρά της τρομοκρατίας, ως φαινόμενο που κρατά 40 χρόνια στην Ελλάδα, μόνη χώρα στην Ευρώπη.

Δείτε τα βίντεο:






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.