Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αισθητά αυξημένες οι καταγγελίες για παιδική πορνογραφία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αύριο η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Περίπου 3.500 καταγγελίες έλαβε το 2014 η ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο «Safeline». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν σε ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας έφτασε το 20% των συνολικών καταγγελιών.

Τη μερίδα του λέοντος στις καταγγελίες που έγιναν το 2014 κατείχαν τα θέματα σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων (35%), ενώ ακολουθούν οι καταγγελίες για ιστοσελίδες που περιείχαν παιδική πορνογραφία, το ποσοστό των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 8% σε σχέση με το 2013. Πληθώρα καταγγελιών δέχτηκε η γραμμή και για οικονομικές απάτες (18%), ενώ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό των καταγγελιών για απειλές (7%), spam (5%), παραβίαση απορρήτου (5%), εξύβριση (4%), ρατσισμό (4%) και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (2%).

Τα κοινωνικά δίκτυα και ιδίως το «Facebook» έκαναν το 2014 έντονη την παρουσία τους, καθώς το 30% των αναφορών σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες σε αυτά.

Συνολικά η γραμμή δέχτηκε το 2014, 3.435 καταγγελίες, αριθμός μειωμένος κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (οπότε οι καταγγελίες ήταν 3.904). «Δεν ξέρουμε πού οφείλεται η μείωση των καταγγελιών, εάν είναι συγκυριακή ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το 2014 διαπιστώσαμε αύξηση στις ποιοτικές καταγγελίες, οι οποίες έγιναν πιο τεκμηριωμένες και αφορούσαν σοβαρά αδικήματα, όπως η παιδική πορνογραφία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της γραμμής, Μελτίνη Χριστοδουλάκη.

Η γραμμή «Safeline» λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2003 με στόχο την προαγωγή της προστασίας κυρίως των ανήλικων χρηστών από τους κινδύνους του διαδικτύου. Η γραμμή είναι επίσημο μέλος του «INHOPE» (Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) και λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Safer Internet EL SIC» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την αντιμετώπιση των καταγγελιών η γραμμή συνεργάζεται τόσο με τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με τις υπόλοιπες ανοιχτές γραμμές καταγγελιών ανάλογα με τη χώρα προέλευσης της εκάστοτε ιστοσελίδας.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 360 εκδηλώσεις σε σχολεία της Ελλάδας.

Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να αποτελέσει εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για τη σωστή χρήση του Διαδικτύου. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης «Insafe». Στην Ελλάδα τις εκδηλώσεις συντονίζει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω της δράσης ενημέρωσης Saferinternet.gr.

Η κεντρική εκδήλωση του Κέντρου θα γίνει αύριο στο δημοτικό θέατρο Πεύκης, με τη συμμετοχή 450 μαθητών της Δ' τάξης δημοτικών σχολείων. Η εκδήλωση, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Google, θα περιλαμβάνει διαδραστική συζήτηση με τα παιδιά για την ορθή χρήση του Διαδικτύου και τη θεατρική παράσταση «Η φάρμα του Διαδικτύου» από τη θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι».

Αντίστοιχη εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών διοργανώνουν αύριο και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τη «Microsoft Hellas» στις εγκαταστάσεις της τελευταίας, στο Μαρούσι.

Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή 35 μαθητές από γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας θα δώσουν τη δική τους πρόταση για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.