Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Φρένο στις μειώσεις συντάξεων με νόμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία αναστέλλονται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και «παγώνει» η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα έχει έτοιμη μέχρι την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Θα ακολουθήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865 για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων

Την επίσπευση των διαδικασιών ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος είχε χθες διαδοχικές συσκέψεις με υπηρεσιακά στελέχη και νομικούς. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ώστε να κλειδώσουν οι τελικές διατάξεις που θα κατατεθούν.



Σημειώνεται πως με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κάθε φορά που προκύπτει έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία πρέπει να «ψαλιδίζονται» οι παροχές. Η αρχή έγινε την 1η Ιουλίου, οπότε και πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ είχαν μείωση 5,2% στις συντάξεις τους.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ακόμα και ανά τρίμηνο μελέτες για τα οικονομικά των Ταμείων, κάτι που θα οδηγούσε σε διαδοχικές παρεμβάσεις στις συντάξεις. Η νέα ηγεσία του υπουργείου «μπλόκαρε» προσχέδιο εγκυκλίου για περικοπές από 8% έως 15% στην επικουρική ασφάλιση (κάτι που κατά μέσο όρο θα οδηγούσε σε μείωση 40 ευρώ τον μήνα στις επικουρικές συντάξεις).

Με τη νομοθετική ρύθμιση θα καταργηθεί ακόμα μία διάταξη για τα επικουρικά, η λεγόμενη «ρήτρα θανάτου». Η «επίμαχη» διάταξη προέβλεπε πως οι ασφαλισμένοι θα επέλεγαν αν θα μεταβιβάζεται μελλοντικά η σύνταξη στον/στη σύζυγο και στα τέκνα. Σε περίπτωση που επέλεγαν να μη μεταβιβάζεται, θα έπαιρναν -με βάση τη νομοθεσία- μεγαλύτερο ποσό.

Παράλληλα, με άλλη νομοθετική ρύθμιση «παγώνει» η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων, που προβλεπόταν στους νόμους 3863 και 3865. Το συγκεκριμένο μέτρο έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου και προέβλεπε «βασική» και «αναλογική» σύνταξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δ. Στρατούλης δεν υπέγραψε σχέδιο εγκυκλίου για τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Ουσιαστικά σε αυτή τη φάση παραμένει σε ισχύ το παλαιό «μοντέλο» υπολογισμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.