Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ο Έμπολα άφησε ορφανά 16.600 παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η UNICEF έχει επίσης αναπτύξει δίκτυο επιζώντων.

Περίπου 16.600 παιδιά έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους ή τους βασικούς κηδεμόνες τους από τον Έμπολα σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, αλλά λιγότερο από το 3% χρειάστηκε να τεθούν εκτός οικογενειακής ή κοινοτικής φροντίδας, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.

«Μετά την υπερνίκηση των αρχικών τους φόβων και παρανοήσεων για τον Έμπολα, οι οικογένειες έχουν δείξει απίστευτη υποστήριξη, παρέχοντας φροντίδα και προστασία στα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Manuel Fontaine, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική. «Αυτό δείχνει τη δύναμη των δεσμών συγγένειας και την εξαιρετική ανθεκτικότητα των κοινοτήτων σε μια εποχή μεγάλης δοκιμασίας» πρόσθεσε.

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, σχεδόν 3.600 παιδιά είχαν χάσει τους γονείς τους από Έμπολα στις τρεις χώρες, ενώ 16.600 είχαν καταγραφεί να έχουν χάσει ένα ή και τους δύο γονείς τους ή το βασικό τους κηδεμόνα, εκτός από τους βιολογικούς γονείς τους.

Η UNICEF έχει βοηθήσει για να εντοπιστούν τα παιδιά χωρίς γονείς ή κηδεμόνες και για την παροχή άμεσης φροντίδας και προστασίας, είτε μέσω μελών της εκτεταμένης οικογένειας, μελών της κοινότητας ή σε ανάδοχες οικογένειες. Στη Γουινέα, για παράδειγμα, όλα τα 773 παιδιά που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους έχουν τεθεί υπό την φροντίδα των διευρυμένων οικογενειών τους.

Τα παιδιά και οι οικογένειες που τα φροντίζουν λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση και υλική βοήθεια, βοήθεια για να έχουν πρόσβαση στο σχολείο, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη για τη συναισθηματική και ψυχική τους ευεξία. Η παρακολούθηση παιδιών που βρίσκονται σε νέες οικογένειες αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς τα παιδιά μπορεί να είναι συναισθηματικά ευάλωτα καθώς έχουν βυθιστεί στο πένθος για την απώλεια των αγαπημένων τους.

Τα ασυνόδευτα παιδιά που μπορεί να έχουν έρθει σε φυσική επαφή με ένα άτομο που πάσχει από Έμπολα λαμβάνουν φροντίδα σε ειδικά κέντρα καθόσον βρίσκονται υπό παρακολούθηση για 21 ημέρες, τη μέγιστη περίοδο επώασης του ιού Έμπολα. Και στις τρεις χώρες, ο συνολικός αριθμός αυτών των παιδιών μέχρι σήμερα ήταν μόλις πάνω από 250, με πάνω από το 90% από αυτά να τίθενται υπό την φροντίδα μελών της διευρυμένης οικογένειας λίγο μετά την περίοδο καραντίνας.

Η UNICEF έχει επίσης αναπτύξει ένα δίκτυο επιζώντων του Έμπολα που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των παιδιών που επλήγησαν. Επειδή έχουν δημιουργήσει ένα επίπεδο αντίστασης στη νόσο, οι επιζώντες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα παιδιά που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, παρέχοντάς τους με τη φυσική αλληλεπίδραση μια «επαφή» που κανονικά δεν θα είχαν.

Ο εντοπισμός των ευάλωτων παιδιών και η παροχή υπηρεσιών προς αυτά υπήρξε μία από τις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης Έμπολα σε μια περιοχή όπου η κοινωνική πρόνοια και προστασία των παιδιών ήταν ήδη αδύναμη πριν από το ξέσπασμα.

«Καθώς οι χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα βαδίζουν προς την ανάκαμψη, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες παιδικής προστασίας για όλα τα ευάλωτα παιδιά. Έχουμε μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε και άλλους κινδύνους που υπήρχαν πριν από την κρίση Έμπολα, όπως ο γάμος των παιδιών, η παιδική εργασία, η σεξουαλική βία και εκμετάλλευση», δήλωσε ο Fontaine.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.