Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Τι είναι το Ηλεκτροκαρδιογράφημα και γιατί να το κάνω;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) αποτελεί μια παρακλινική εξέταση που αναλύει το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από την καρδιά. Η εξέταση γίνεται με κατάλληλη συσκευή η οποία καταγράφει σε χαρτί το ηλεκτρικό σήμα που παράγει η καρδιά κατά τη λειτουργία της.

Γιατί να κάνω την εξέταση:

Η εξέταση παραγγέλνεται από τον ιατρό όταν υπάρχει υποψία για παρουσία καρδιακής πάθησης. Όταν υπάρχουν συμπτώματα συμβατά με καρδιοπάθεια, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία και απώλεια αισθήσεων, αποτελεί πολύτιμη εξέταση για τη διάγνωση πιθανής νόσου. Η εξέταση είναι συμπληρωματική της λήψης ιστορικού και της κλινικής εξέτασης του ασθενούς και πραγματοποιείται ως ρουτίνα. Με το ΗΚΓ μπορούν να διαγνωσθούν ανωμαλίες της καρδιάς, όπως αρρυθμίες, στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα και άλλες. Είναι επίσης χρήσιμη εξέταση για την τακτική παρακολούθηση ασθενών με καρδιοπάθεια, καθώς και για τον προληπτικό έλεγχο ατόμων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Πώς γίνεται:

Στην πράξη τοποθετούνται ειδικά ηλεκτρόδια στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια του ασθενούς. Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος παραμένει ακίνητος και γίνεται η καταγραφή του ΗΚΓ. Η εξέταση είναι ανώδυνη και η διάρκειά της δεν υπερβαίνει τα δύο λεπτά. Το ΗΚΓ είναι ακίνδυνο καθώς καταγράφει μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα της καρδιάς χωρίς να «δίνει» ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα του εξεταζομένου.

Συνοψίζοντας, το ΗΚΓ αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της καρδιολογικής κλινικής εξέτασης των ασθενών. Είναι απλό, εύκολο στη χρήση και ανώδυνο, ενώ προσφέρει παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες για τον ιατρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.