Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Διπλό σοκ για όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξάνονται κατά 25% δόσεις και κεφάλαιο αποπληρωμής.

Σοκ για πάνω από 60.000 Έλληνες δανειολήπτες αποτελεί η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε θέσει το όριο του 1,20 πριν τρία χρόνια, προκειμένου να ανασχέσει τις μαζικές αγορές μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σήμερα, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το ελβετικό φράγκο έφτασε το επίπεδο των 0,8052 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη ζημιά σε περίπου 60.000 έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο λόγω της εκτίναξης στην αξία του ελβετικού νομίσματος.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ.

Με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου οι δανειολήπτες δέχονται διπλό χτύπημα.

Βλέπουν ξαφνικά το υπόλοιπό τους να αυξάνεται ακόμη και 25%, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν πολλά περισσότερα κάθε μήνα για την αποπληρωμή του δανείου.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν.

Μεγάλη ζήτηση γνώρισαν τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά, με αποτέλεσμα σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων να δινόταν, τότε, στο ελβετικό νόμισμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.