Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Αναστολή των πλειστηριασμών ζητούν οι οργανώσεις των καταναλωτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ μαζί με τις Ενώσεις Καταναλωτών - της ΠΟΜΕΚ "Η Παρέμβαση" και άλλοι φορείς ζητούν από τα κόμματα να δεσμευτούν για την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ μαζί με την «Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop» και άλλες συλλογικότητες στην Αθήνα και στην Πάτρα, με παρουσία και παρέμβασή τους στο Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας, και Πατρών δήλωσαν την αντίθεσή τους στους πλειστηριασμούς ακινήτων που είχαν προσδιοριστεί από τράπεζες, ιδιώτες και δημόσιο.

Οι οργάνωση των καταναλωτών δηλώνει ότι αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα έχουν βρεθεί από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, χιλιάδες χρεωμένοι δανειολήπτες καθώς δεν ανανεώθηκε ούτε το ελάχιστο προστατευτικό καθεστώς για την πρώτη κατοικία. Έτσι σήμερα βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες μπροστά στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες, ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών για οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι οργανώσεις των καταναλωτών ζητούν εκτός την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις:

- Για τα υπόλοιπα ακίνητα να ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το 2013, δηλαδή προστασία μέχρι 200.000 ευρώ.

- Να επεκταθεί η προστασία της κατοικίας και για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

- Να μην επιτραπεί η πώληση επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών σε ξένες επενδυτικές εταιρείες, προτού εφαρμοστεί μια πολιτική προσαρμογής και ρύθμισης των χρεών.

- Οι τράπεζες να προσαρμόσουν τις οφειλές με βάσει την πραγματική αξία των ακινήτων και να διαγράψουν το όποιο υπερβάλλον ποσό, δίνοντας έτσι κίνητρο στους οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

- Για χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, να υπάρξουν οριστικές λύσεις με την καταβολή ενός ποσού σε εύλογο χρονικό διάστημα και την απαλλαγή του οφειλέτη από το υπόλοιπο.

- Για τους δανειολήπτες που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία και που βρίσκονται σε συνθήκες παρατεταμένης εξαθλίωσης, να υπάρξει οριστική διαγραφή των οφειλών τους.

- Να λειτουργήσουν θεσμοί συμβουλευτικής υποστήριξης και εξωδικαστικής συνδρομής για τη διευθέτηση των οφειλών, με την υποχρέωση των τραπεζών να λογοδοτούν για τις λύσεις που προτείνουν.

- Να μην τροποποιηθεί ο ΚπολΔ για fast track πλειστηριασμούς όπως είχε προταθεί στο σχετικό σχέδιο, από την παρούσα Κυβέρνηση. Και να προσαρμοστούν οι τιμές των ακινήτων στις νέες συνθήκες, με μια ενιαία τιμή αντικειμενικής και εμπορικής αξίας.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για ρύθμιση των χρεών, "κόκκινων δανείων" με την δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού, ανθρωποκεντρικού, όπου εξατομικευμένα θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του οφειλέτη, διασφαλίζοντας πρωτίστως ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.