Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ατοπική δερματίτιδα: Ο πιο συχνός τύπος εκζέματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) είναι μια φλεγμονή του δέρματος. Είναι μακροχρόνια κατάσταση που μπορεί να συνοδεύεται από άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, αλλά εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και πίσω από τα γόνατα. Η αιτία της ατοπικής δερματίτιδας είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να προκύψει από ένα συνδυασμό κληρονομικών τάσεων για το ευαίσθητο δέρμα και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Η αποφυγή σαπουνιών ή άλλων ερεθιστικών ουσιών και η εφαρμογή κάποιας κρέμας ή αλοιφής, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό. Τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα ) περιλαμβάνουν:
Κόκκινες ή καφέ/γκρι κηλίδες
Κνησμός, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος, ιδιαίτερα τη νύχτα
Μικρά εξογκώματα, τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή υγρών και κρούστα πάνω όταν γδαρμένο
Ευαισθησία στο δέρμα

Τα εκζέματα εμφανίζονται συχνότερα στα χέρια και τα πόδια, στο μπροστινό μέρος του αγκώνα, πίσω από τα γόνατα, και στους αστραγάλους, τους καρπούς, το πρόσωπο, το λαιμό και το ανώτερο στήθος. Ατοπική δερματίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα γύρω από τα μάτια, συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων σας. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Η ατοπική δερματίτιδα τις περισσότερες φορές αρχίζει στην παιδική ηλικία πριν από την ηλικία των 5 ετών και μπορεί να συνεχιστεί και αργότερα κατά την ενήλικη ζωή. Ο κνησμός μπορεί να είναι έντονος, και το ξύσιμο του εξανθήματος μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη φλεγμονή. Μόλις ο φραγμός του δέρματος έχει σπάσει, το δέρμα μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια

Παράγοντες που επιδεινώνουν ατοπική δερματίτιδα
Ξηρό δέρμα
Ζεστά μπάνια ή ντους
Στρες
Εφίδρωση
Απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία
Χαμηλή υγρασία
Καθαριστικά , σαπούνια ή απορρυπαντικά
Συνθετικά υφάσματα και ρούχα
Σκόνη
Ο καπνός του τσιγάρου
Υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση
Τροφές όπως τα αυγά , το γάλα , τα ψάρια , η σόγια ή το σιτάρι

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εκζέματα δεν έχουν γενετική βάση. Υπάρχει περίπτωση να συνδέονται με το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα, αλλά η θεωρία αυτή είναι υπό αμφισβήτηση. Δεν έχουν όλα τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα και όχι όλα τα άτομα με άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα είναι βέβαιο ότι θα αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.