Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Το παιδικό άγχος αποχωρισμού: Γνωρίζεις τι είναι;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αν και το άγχος του αποχωρισμού αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό για όλη την οικογένεια. Κατανοώντας την αντίδρασή του και εφαρμόζοντας τις παρακάτω τακτικές, θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη αυτή περίοδο όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

1. Σωστό timing. Αποφύγετε να προσλάβετε νταντά, όσο το μωρό σας είναι μεταξύ 8 μηνών και ενός έτους. Πρόκειται για τους μήνες στους οποίους συνήθως εμφανίζεται το άγχος αποχωρισμού. Επίσης, προσπαθήστε να μη φεύγετε από το σπίτι όταν το παιδάκι σας είναι κουρασμένο, πεινάει ή έχει εκνευρισμό. Αν είναι δυνατόν, φροντίστε να φεύγετε αφού έχει ξυπνήσει ή έχει φάει.

2. Προετοιμασία. Φροντίστε ώστε σταδιακά να αρχίζει να συνηθίζει τόσο την απουσία σας, όσο και την παρουσία νέων προσώπων στην καθημερινότητά του. Αν σκοπεύετε να το αφήνετε για κάποιες ώρες με κάποιον άλλο, καλέστε αυτό το άτομο στο σπίτι πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, για να περάσει χρόνο με το παιδί, ενώ βρίσκεστε και εσείς στο χώρο.

3. Ηρεμία και συνέπεια. Μην προσπαθείτε να αποφύγετε τον αποχαιρετισμό, φεύγοντας στις μύτες όσο το παιδί σας δε σας βλέπει. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να του δημιουργήσει ακόμα περισσότερο άγχος. Υιοθετήστε μια σταθερή συμπεριφορά, δίνοντάς του όλη σας την προσοχή και λέγοντάς του ότι φεύγετε γλυκά, ήρεμα και γρήγορα. Το να γυρίσετε μετά από λίγο, θα χειροτερέψει την κατάσταση.

4. Τηρείτε τις υποσχέσεις σας. Είναι σημαντικό να επιστρέφετε, την ώρα που του έχετε υποσχεθεί. Η αίσθηση ασφάλειας που θα του δημιουργήσετε θα το βοηθήσει να αντιμετωπίζει καλύτερα τον αποχωρισμό.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.