Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Oι 5 ενδείξεις ότι είναι έτοιμο να βγάλει τη πάνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον για την τουαλέτα ανάμεσα στην ηλικία των 2 και των 3 χρόνων. Πώς θα καταλάβετε όμως ότι είναι πραγματικά έτοιμο;

Είναι καιρός να κάνετε μια προσπάθεια να το εκπαιδεύσετε να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, αν το παιδί σας δείχνει δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια:

1. Δείχνει ενδιαφέρον όταν σας παρακολουθεί να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. Σας κάνει ερωτήσεις και προτείνει να σας βοηθήσει, π.χ. τραβώντας το καζανάκι.

2. Αισθάνεται άβολα, όταν η πάνα του είναι λερωμένη και σας ζητάει να του το αλλάξετε αμέσως, όταν κάνει τσίσα ή κακά.

3. Υπάρχουν μέρες που ξυπνάει από το βραδινό ύπνο και η πάνα του έχει παραμείνει στεγνή, ενώ τις περισσότερες φορές παραμένει στεγνό στη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου.

4. Σας ενημερώνει λίγο πριν αρχίσει να κάνει τα τσίσα ή τα κακά του ή ακόμα και σας ζητάει μόνο του να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

5. Οι βασικές σωματικές λειτουργίες του έχουν μπει σε ένα σχετικό πρόγραμμα και κάνει τα κακά του σε σταθερές, προβλέψιμες ώρες.

Ξέρατε ότι...
- Τα κορίτσια συνήθως δείχνουν ενδιαφέρον στο να χρησιμοποιήσουν μόνα τους την τουαλέτα στους 21 μήνες, ενώ τα αγόρια στους 25 μήνες.

- Η παραμονή στον παιδικό σταθμό ή η επαγγελματική απασχόληση της μητέρας δεν φαίνεται να έχει κάποιο αντίκτυπο στην εκπαίδευση των παιδιών στο να πηγαίνουν χωρίς βοήθεια στην τουαλέτα.

- Τα παιδιά που εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν την τουαλέτα μπορεί να προχωρήσουν εύκολα από το ένα στάδιο στο άλλο (π.χ. να κάνουν πρώτα τσίσα στο γιογιό, μετά κακά, μετά να μένουν στεγνά όλη νύχτα κ.λπ.) ή μπορεί να κολλήσουν σ’ ένα στάδιο για μήνες. Και οι δύο περιπτώσεις πάντως είναι φυσιολογικές.

- Το ξύλο ή η τιμωρία των παιδιών μετά από «ατυχήματα» δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος για την εκπαίδευση στην τουαλέτα. 


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.