Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

"Ασφυξία" στο Καποδιστριακό λόγω μετεγγραφών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακόμη και διπλάσιους φοιτητές απ' αυτούς που είχαν εισέλθει με τις πανελλήνιες εξετάσεις, καλούνται να υποδεχθούν πολλά τμήματα και σχολές του πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) δηλώνει ότι αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών, καθώς αρχικά εγγράφησαν 181 φοιτητές (159 από πανελλαδικές εξετάσεις, και 21 από ειδικές κατηγορίες), ενώ εγκρίθηκαν 176 μετεγγραφές φοιτητών στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και οι μετεγγραφέντες με οικονομικά κριτήρια.

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι η αύξηση του αριθμού των φοιτητών είναι της τάξης του 117%, ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του τμήματος Ευγενία Φλογαΐτη, ο αριθμός διδασκόντων έχει συρρικνωθεί δραματικά. «Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι, αυτή τη στιγμή, (δηλαδή χωρίς τις μετεγγραφές) 1.484 προπτυχιακοί και 296 μεταπτυχιακοί σε πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η αναλογία διδασκόντων προς διδασκόμενους είναι κατά πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με άλλα Τμήματα του ΕΚΠΑ που πλήττονται, επίσης, από τις μαζικές μετεγγραφές», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υλικοτεχνική υποδομή δεν επαρκεί για τις παρούσες ανάγκες του τμήματος, αλλά και ότι ο υπερδιπλασιασμός των φοιτητών δυσχεραίνει την παράδοση των εργαστηριακών μαθημάτων και τη διεξαγωγή των πρακτικών ασκήσεων.

Ανάλογη εικόνα «ασφυξίας» παρουσιάζουν και άλλα τμήματα και σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αύξηση του αριθμού των φοιτητών στη Γυμναστική Ακαδημία, μετά τις μετεγγραφές που εγκρίθηκαν, είναι της τάξης του 108%, στο Ιστορικό/Αρχαιολογικό η αύξηση είναι 91%, στο Παιδαγωγικό Τμήμα 91,5%, στην Ιατρική 76,6%, στο τμήμα Χημείας 71,2%, στη Νοσηλευτική 60% και στο ΜΜΕ 40%.

Σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση σε λιγότερο δημοφιλή τμήματα, όπως η γερμανική φιλολογία, η οποία υποδέχεται μόλις δύο φοιτητές από μετεγγραφή επί 125 εισακτέων, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 1,6%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.