Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η περιέργεια έχει και οφέλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κι όμως αυτοί που θέλουν… να μαθαίνουν δεν «παθαίνουν» πάντα.

Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα; Κι όμως δεν ισχύει πάντα αυτό. Άλλωστε, οι κανόνες δεν εφαρμόζονται πάντα, καθότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Όσοι… περίεργοι προσέλθετε λοιπόν και δείτε τα οφέλη της περιέργειας. Κοινώς, αυτοί που θέλουν να… μαθαίνουν πολλά και δη αυτά που αφορούν σε άλλους, δεν την παθαίνουν πάντα. Αντιθέτως έχουν και… λαμβάνειν.

Ναι, καλά διαβάστε. Η περιέργεια έχει και τα οφέλη της και δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε. Όπως αναφέρει η Huffington Post ευρήματα ερευνών δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο περίεργοι από κάποιους άλλους, υπερτερούν σε πολλά σε σημεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη, σε τουλάχιστον πέντε μπορούν να συνοψιστούν τα οφέλη της περιέργειας:

Ενδυναμώνει τις ανθρώπινες σχέσεις
Οι άνθρωποι που είναι περίεργοι και θέλουν να μάθουν για τους άλλους και τον κόσμο, είναι και πιο κοινωνικοί και άρα έχουν και πιο καλή κοινωνική και προσωπική ζωή. «Οι περίεργοι άνθρωποι θεωρούνται συχνά καλοί ακροατές και συνομιλητές» αναφέρει ο Δρ. Ben Dean, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία και τη σκέψη
Είναι όπως τα sudoku και τα σταυρόλεξα. Οι ειδικοί λένε ότι βοηθούν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ γιατί κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση. Το ίδιο κάνει και η λαχτάρα για νέες εμπειρίες. «Με το να κρατάς το μυαλό σου σε εγρήγορση στην ουσία το προστατεύεις για μια ζωή» δηλώνει ο Νευρολόγος καθηγητής στο Mayo Clinic του Ροτσέστερ στη Μινεσότα, David Knopman.

Βοηθά να ξεπεραστεί το άγχος
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε άγχος και αγωνία πού και πού, αλλά η περιέργεια και η ανυπομονησία του για το άγνωστο και το καινούριο, απωθεί το στρες, σύμφωνα με έρευνα του ψυχολόγου Todd Kashdan η οποία δημοσιεύθηκε το 2009.

Συσχετίζεται με την ευτυχία
«Όταν είμαστε περίεργοι, έχουμε την επιθυμία να αφήνουμε την οικογένεια και τη ρουτίνα και να παίρνουμε ρίσκα, ακόμα κι αν μας κάνει νευρικούς ή να νιώθουμε άβολα» γράφει ο Kashdan, συγγραφέας του βιβλίου «Curious?: Discover The Missing Ingredient To A Fulfilling Life». «Οι περίεργοι εξερευνητές νιώθουν άνετα με τα ρίσκα των νέων προκλήσεων», έτσι, «βλέπουν τις ζωές τους ως μια διασκεδαστική αναζήτηση για εξερεύνηση, μάθηση και ωρίμανση».

Σε βοηθά να μάθεις σχεδόν τα πάντα
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, έδειξε ότι οι άνθρωποι που μαθαίνουν πιο εύκολα, ακόμα και τα πιο βαρετά πράγματα, είναι οι περίεργοι άνθρωποι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.