Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Στο μυαλό ενός τζογαδόρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα ρίχνει φως στο τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός «παίκτη».

Μια νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (European College of Neuropsychopharmacology Congress) στο Βερολίνο, ρίχνει «φως» στο τι συμβαίνει στο μυαλό ενός τζογαδόρου.

Ο παθολογικός τζόγος είναι πολύ δύσκολο να «ταξινομηθεί». Κι ενώ το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders –DSM) παλαιότερα τον κατέτασσε στις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων, η πιο πρόσφατη εκδοχή (DSM-5), τον ορίζει ως μια εθιστική διαταραχή, «λόγω των αυξανόμενων ευρημάτων που δείχνουν ότι η διαταραχή αυτή που σχετίζεται με τα τυχερά παιχνίδια, είναι παρόμοια με αυτές της χρήσης ουσιών» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Time.

Η νέα έρευνα δείχνει, ότι μπορεί επίσης να είναι μοναδικός σε ορισμένες νευρολογικές εκφράσεις.

Οι ερευνητές –σημειώνει το δημοσίευμα- έκαναν απεικονίσεις PET (τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων) σε 14 παθολογικούς «παίκτες» και 15 μη-παθολογικούς εθελοντές, προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα των υποδοχέων οπιοειδών -τα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τις ορμόνες της ευχαρίστησης, τις ενδορφίνες.

Οι άνθρωποι με εθισμούς, όπως στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, έχει βρεθεί ότι έχουν περισσότερους υποδοχείς οπιοειδών.

Σε ό,τι αφορά του τζογαδόρους, οι ερευνητές δε βρήκαν καμία διαφορά από τους υγιείς εθελοντές, κάτι που τους προκάλεσε έκπληξη, προσθέτει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες πήραν μια κάψουλα αμφεταμίνης, η οποία απελευθερώνει ενδορφίνες με παρόμοιες επιδράσεις με αυτές που προκαλεί η γυμναστική ή το αλκοόλ. Μια επιπρόσθετη απεικόνιση PET έδειξε, ότι οι παθολογικοί τζογαδόροι ανταποκρίνονταν διαφορετικά στο φάρμακο. Ο οργανισμός τους απελευθέρωνε λιγότερες ενδορφίνες σε σχέση με αυτούς που δεν ήταν «παίκτες». Επίσης, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ευφορίας στο ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν.

Αυτό ίσως βοηθήσει τους ειδικούς να εξηγήσουν την εθιστική πλευρά του παθολογικού τζόγου: το να απολαμβάνει κανείς ικανοποίηση από την πράξη.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν τη συμμετοχή του συστήματος οπιοειδών στον παθολογικό τζόγο και ότι μπορεί να διαφέρει από το εθισμό σε ουσίες, όπως το αλκοόλ» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Dr. Inge Mick από το πανεπιστήμιο Imperial College London σε μια ανακοίνωση Τύπου. «Ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα, αυτό θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία του παθολογικού τζόγου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.