Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η λαιμαργία εξαρτάται από τους... συνδαιτημόνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς επηρεαζόμαστε από την παρέα που τρώμε μαζί.

Αν ποτέ παραγγείλατε παραπάνω από ό,τι σκοπεύατε, όταν βγήκατε να φάτε με παρέα ή ήσασταν προσκεκλημένος κάπου, τότε μπορεί να φταίει κάτι άλλο πέρα από την ξαφνική λαιμαργία σας: το πόσο ζύγιζαν οι συνδαιτυμόνες σας.

Μια νέα έρευνα αμερικανών ψυχολόγων επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί έχουν καταλάβει εκ πείρας: ότι είναι δυνατό να επηρεαστεί κανείς και να φάει περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το βάρος όχι μόνο αυτών με τους οποίους συντρώγει στο ίδιο τραπέζι, αλλά και εκείνων που τρώνε στα διπλανά τραπέζια. Με άλλα λόγια, αν συμβεί κανείς να περιτριγυρίζεται από υπέρβαρους ή παχύσαρκους τύπους, τότε πιθανότατα… θα του ανοίξει η όρεξη.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κορνέλ και Νοτίου Ιλινόις, καθώς και της Ιατρικής Σχολής Mayo, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας Μιτσούρου Σιμίζου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Appetite" (Όρεξη), πραγματοποίησαν ένα έξυπνο πείραμα. Έβαλαν 82 εθελοντές να παραγγείλουν μακαρονάδα και σαλάτα για μεσημεριανό (σε όποια ποσότητα και αναλογία ήθελαν), ενώ παράλληλα ζήτησαν από μια ηθοποιό να φοράει κάτω από τα ρούχα της μια προσθήκη που την έδειχνε περίπου 25 κιλά πιο παχιά από το κανονικό βάρος της.

Η ηθοποιός καθόταν με τους εθελοντές και έτρωγε μαζί τους, σε μια εναλλαγή δύο «σεναρίων», ενός ανθυγιεινού και ενός υγιεινού: πότε έτρωγε περισσότερα μακαρόνια και λιγότερη σαλάτα φορώντας τα παραπανίσια «κιλά» της (η «ανθυγιεινή» εκδοχή), πότε έτρωγε λιγότερα ζυμαρικά και περισσότερη σαλάτα (η «υγιεινή»), χωρίς να φορά την προσθήκη και να δείχνει πιο παχουλή.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν η ηθοποιός - συνδαιτυμόνας φορούσε την προσθήκη του έξτρα βάρους και φαινόταν πιο παχιά, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο πείραμα έτρωγαν κατά μέσο όρο 31,6% παραπάνω μακαρόνια, άσχετα μάλιστα με το τι εκείνη είχε παραγγείλει (περισσότερα ή λιγότερα μακαρόνια, περισσότερη ή λιγότερη σαλάτα). Ακόμη και όταν εκείνη σερβίριζε στο πιάτο της κυρίως σαλάτα, αλλά φορούσε το πρόσθετο «πάχος» της, οι γύρω της έτρωγαν κατά μέσο όρο 43,5% λιγότερη υγιεινή σαλάτα, προτιμώντας να φάνε πιο πολλά ανθυγιεινά μακαρόνια.

Η μελέτη δείχνει ότι αρκεί η παρουσία ενός παχύσαρκου ατόμου σε μια παρέα για να επηρεαστούν οι υπόλοιποι και να τρώνε πιο ανθυγιεινά, ακόμη και αν το ίδιο το άτομο με τα παραπάνω κιλά προσέχει τι τρώει. Όπως είπαν οι ερευνητές, αυτό επιβεβαιώνει την θεωρία ότι δυσκολεύεται κανείς να τηρεί τους στόχους του για υγιεινή διατροφή, όταν περιτριγυρίζεται από υπέρβαρους ανθρώπους.

Οι αμερικανοί ψυχολόγοι τόνισαν ότι πρέπει κανείς να μπαίνει σε ένα εστιατόριο αποφασισμένος να μην φάει παραπάνω, αλλά αντίθετα να αυτοπειθαρχήσει στις υγιεινές συνήθειές του - κάτι που όμως συχνά δεν συμβαίνει, όταν κανείς τρώει με παρέα, καθώς τείνει να παρασύρεται (ειδικά στην Ελλάδα...).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.