Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Έξυπνα συστήματα μεταφοράς θα εφαρμοστούν πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προχωράει το έργο Compass4D.

Εκπρόσωποι από τοπικά και περιφερειακά κρατικά ινστιτούτα παρουσίασαν τα σχέδια τους για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS) για την περίοδο 2014-2020 σε ανοιχτό φόρουμ για τα ITS.

Αυτή η εκδήλωση ήταν η πέμπτη στην Ευρώπη συνάντηση του έργου Compass4D, όπου εταίροι της βιομηχανίας, δημόσιοι φορείς και χρήστες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα συνεργατικά συστήματα και τις κοινές προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικών και δράσεων.

Η ανταλλαγή απόψεων έλαβε μέρος στα πλαίσια της εκδήλωσης «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης: Το μέλλον των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών» (22-26 Σεπτεμβρίου) στην ελληνική πόλη, και αποτελεί ένα γεγονός σημαίνουσας σημασίας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκε επίδειξη των υπηρεσιών του Compass4D στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου μερικά από τα πάνω από 150 ταξί που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα Compass4D κινήθηκαν μέσα από την περιοχή πιλοτικής εφαρμογής, για να παρουσιάσουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις του Compass4D σε μια σημαντική στιγμή για το έργο.

Το Compass4D έχει στην ουσία ολοκληρώσει την εγκατάσταση και τον προκαταρκτικό έλεγχο λειτουργίας και στις 7 περιοχές πιλοτικής εφαρμογής, όπου περίπου 500 οχήματα (φορτηγά, αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία, μικρά φορτηγά και οχήματα έκτακτης ανάγκης) έχουν εξοπλιστεί με συστήματα και θα κινηθούν πιλοτικά για ένα χρόνο. Παρόμοιες διαδικασίες θα δρομολογηθούν σύντομα στους δρόμους όλων των 7 πιλοτικών περιοχών, όπου τοπικές ομάδες θα αποδείξουν ότι τα συνεργατικά συστήματα και οι υπηρεσίες λειτουργούν σωστά και ότι θα παρέχουν υποστήριξη για τους χρήστες με βιώσιμο τρόπο.

Στη Θεσσαλονίκη, το Compass4D αναπτύσσει αρμονικές υπηρεσίες συνεργατικών ευφυών συστημάτων μεταφορών σε 150 ταξί της εταιρίας Taxiway που αφορούν σε περισσότερους από 200 οδηγούς. Οι υπηρεσίες αυτές αποτελούν πραγματικότητα στις δύο περιοχές πιλοτικής εφαρμογής. Το σύστημα Ενεργειακά Αποδοτικής Διασταύρωσης (Energy Efficient Intersection – EEIS) θα εφαρμοσθεί κατά μήκος της Τσιμισκή, μία από τις βασικές αστικές οδικές αρτηρίες στο κέντρο της πόλης, ενώ το Σύστημα Προειδοποίησης Κινδύνου θα παρέχεται στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία από τις πρώτες 7 πόλεις στην Ευρώπη που εγκατέστησε και θα λειτουργεί τέτοια συστήματα διασύνδεσης και επικοινωνιών μεταξύ οχημάτων και έξυπνων οδών. Τέτοιες τεχνολογίες θα στηρίξουν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ενεργειακά αποδοτικό και με λιγότερη συμφόρηση αστικό δίκτυο. Η Θεσσαλονίκη γίνεται μια έξυπνη πόλη και παίζει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν την ανάπτυξη των ευφυών συστημάτων μεταφορών στην Ευρώπη.

«Το Ινστιτούτο Βιώσιμης και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στηρίζει έμπρακτα όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την εφαρμογή των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και των λύσεων για Έξυπνες Πόλεις», σημειώνεται. Το ΙΜΕΤ αξιοποιεί με τον τρόπο αυτό τις γνώσεις που προέρχονται από αποτελέσματα έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της καθημερινότητας των μετακινούμενων.

Ταυτόχρονα με τη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα Compass4D θα εξοπλίσει τις πόλεις Bordeaux, Copenhagen, Helmond, Newcastle, Verona και Vigo με υπηρεσίες συνεργατικών ευφυών συστημάτων μεταφορών. Οι πόλεις είναι όλες προσηλωμένες στην ανάπτυξη των συνεργατικών συστημάτων και επιθυμούν περεταίρω να επενδύσουν σε μέτρα οδικής ασφάλειας, ενεργειακής αποδοτικότητας και μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αλλά δεν είναι οι μόνες. Το Compass4D έχει ήδη προσελκύσει άλλες πόλεις όπως Amsterdam και Eindhoven στην Ολλανδία, Mechelen στο Βέλγιο και Tampere στην Φινλανδία, που έχουν καταστεί εταίροι στο έργο.

Το έργο συντονίζεται από τον οργανισμό ERTICO-ITS Europe και αποτελείται από 33 εταίρους που είναι: η πόλη Copenhagen; η πόλη Helmond, το δημοτικό συμβούλιο Newcastle; η πόλη Vigo, η πόλη Verona, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Γαλλικό Υπουργείο Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Ενέργειας (MEDDE), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και οι Automotive Technological Centre of Galicia (CTAG), Equipos de Señalizacion y Control (ESYCSA), TAXIWAY, Federation Internationale de l’Automobile (FIA), GEOLOC Systems, Institute of Communication and Computer System (ICCS), IDIADA Automotive Technology, French Insititute of Science and Technology, Developments and Networks (IFSTTAR), ΙMTECH Traffic & INFRA B.V., INFOTRIP, IRU Projects, Mathias Paul Ewald (MAT Traffic), PEEK Traffic B.V., Imtech Traffic & Infra A/S, Siemens, Swarco Mizar, Telecom Italia, TOPOS Aquitaine, TNO, University of Newcastle, Vialis, Vitrasa, Volvo Technology, V-TRON.

Η κοινοπραξία του Compass4D αποτελείται από 33 εταίρους στους οποίους περιλαμβάνονται φορείς δημοσίου, πάροχοι υπηρεσιών, ερευνητικά κέντρα, και χρήστες. Με συνολικό προϋπολογισμό τα 9.996.000 ευρώ, το Compass4D αναπτύσσει τα συνεργατικά ευφυή συστήματα μεταφορών σε 7 πόλεις στην Ευρώπη. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, συσκευές που τοποθετούνται στο όχημα (Ι.Χ. δημόσια μέσα μεταφοράς, οχήματα έκτακτης ανάγκης, ταξί και φορτηγά) θα καταστεί δυνατή η επικοινωνία με την οδική υποδομή. Τρεις υπηρεσίες θα αναπτυχθούν στις 7 πόλεις:

- Σύστημα Προειδοποίησης Κινδύνου στην Οδό (RHW): Μειώνει τα οδικά ατυχήματα ενημερώνοντας τους οδηγούς για ουρές οχημάτων που σχηματίζονται ή άλλα οχήματα που ξαφνικά επιβραδύνουν.

- Σύστημα Προειδοποίησης Παραβίασης Φωτεινού Σηματοδότη (RLVW): Μειώνει τον αριθμό των παραβιάσεων φωτεινού σηματοδότη και ελαχιστοποιεί τις συνέπειες τέτοιον παραβιάσεων (όπως παραβίαση από οχήματα έκτακτης ανάγκης).

- Ενεργειακά Αποδοτικές Διασταυρώσεις (EEI): Επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει ένα προφίλ ταχύτητας που να εξοικονομεί καύσιμα και να είναι βολικό καθώς διασχίζει μία διασταύρωση.

Η τελική εκδήλωση του Compass4D θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο και θα παρουσιαστούν όλες οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν κατά το 22ο Διεθνές Συνέδριο Ευφυών Συστημάτων Μετακίνησης στο Bordeaux

To Compass4D συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ από το πρόγραμμα CIP - Competitiveness and Innovation Programme και συντονίζεται από την ERTICO - ITS Europe.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.compass4d.eu.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.