Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Το ΣτΕ αποφασίζει για την συνταγματικότητα του νόμου για τα αυθαίρετα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου.

Το «καυτό» θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων θα μπει, την Παρασκευή, στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία καλείται να αποφασίσει για την συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου 4178/2013.

Τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον επίμαχο νόμο καθώς και το σκέλος που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα εάν έχουν έννομο συμφέρον οι τρεις κάτοικοι του Αμαρούσιου να στραφούν κατά του επίμαχου νόμου ενώ παράλληλα θα επικεντρωθεί στην συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του νόμου 4178/2013 που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Την ίδια ώρα ο εισηγητής θα καλέσει την Ολομέλεια να απαντήσει στο ερώτημα αν ο σχετικός νόμος είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών καθώς προβλέπει ότι στο νέο νόμο υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσης τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Το καλοκαίρι, πάντως, το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση των τριών κατοίκων που ζητούσαν να ανασταλούν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.