Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Μετεγγραφές και βεβαίωση μόνιμης κατοικίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές.

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για τις μετεγγραφές. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι τα δικαιολογητικά θα κατατεθούν στο τμήμα μεταφοράς της θέσης μετά από σχετική ανακοίνωση που θα εκδώσουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κάτι άλλο πέρα από την κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης η οποία θα πρέπει να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Να ενημερώσουμε τους υποψηφίους για μετεγγραφή ότι πέρα από τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την ιδιότητα του πολύτεκνου, τρίτεκνου κλπ απαραίτητη είναι και η συνυποβολή της βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας των γονέων.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 279 του Ν. 3463/2006) «η ιδιότητα μόνιμου κατοίκου βεβαιώνεται από το Δήμαρχο. Η οικεία βεβαίωση χορηγείται, εφόσον προκύπτει πραγματική εγκατάσταση στο Δήμο που αποδεικνύεται με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο απόδειξης λογαριασμού ΔΕΚΟ ή αντιγράφου εκκαθαριστικού της οικείας Δημοσίας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.). Εάν αιτιολογημένως η ιδιότητα του μονίμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, αυτή αποδεικνύεται από τον ενδιαφερόμενο με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο. Η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό μέσο. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση της βεβαίωσης με παράθεση ειδικής αιτιολογίας».

Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών δεν προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου η προϋπόθεση της διετούς κατοικίας για τη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας, (ενώ επισημαίνουμε ότι αυτή - διετής κατοικία – αποτελεί προϋπόθεση μόνο για τη μεταδημότευση σε Δήμο) ούτε προκύπτει ελάχιστο υποχρεωτικό χρονικό διάστημα κατοικίας σ’ ένα Δήμο για την έκδοση της ως άνω βεβαίωσης.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι επικοινωνήσαμε με δήμους και μας επιβεβαίωσαν ότι δεν απαιτείται ελάχιστος χρόνος διαμονής για την έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας απλά θα πρέπει να προσκομίσουν οι αιτούντες τελευταίο λογαριασμό ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ιστοσελίδες αρκετών δήμων για την έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας είναι απαραίτητα τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., ή άλλων εταιρειών τηλεφωνίας, Δ.Ε.Υ.Α.Κ., κινητής τηλεφωνίας) ή συμβόλαιο σπιτιού.
  • Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση
Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει τα πρωτότυπα δικαιολογητικά μαζί με μια φωτοτυπία η οποία θα κρατηθεί από την υπηρεσία ως δικαιολογητικό.

Η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό μέσο

Παρατηρήσεις σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης μονίμου κατοικίας

  1. Ο λογαριασμός ΔΕΚΟ πρέπει να είναι ο τελευταίος. Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν έχει λογαριασμό στο όνομα του, ως αποδεικτικό κατοικίας μπορεί να προσκομίσει αντίγραφο ισχύοντος ενοικιαστηρίου συμβολαίου θεωρημένο από την Δ.Ο.Υ και απόδειξη Δ.Ε.Κ.Ο.
  2. Όποιος πολίτης δεν μπορεί να έρθει ο ίδιος για οποιονδήποτε λόγο, είναι απαραίτητο να εξουσιοδοτήσει άλλο άτομο που θα συναλλαχθεί με την υπηρεσία για λογαριασμό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.