Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Λίγο πριν την αποκάλυψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Καργάκος για το ψηφιδωτο της Αμφίπολης στον Real Fm 97.8


Για το εκπληκτικό ψηφιδωτό που έφερε στο φως η ανασκαφή της Αμφίπολης μίλησε ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος μιλώντας στον Real Fm 97,8, στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου και του Τάκη Χατζή.

Ο κ. Καργάκος χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς» όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στην Αμφίπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας έβγαλε από την κατάσταση κακομοιριάς».

Αναφορικά με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, σημείωσε: «Από ότι μπορώ να συμπεράνω από το φωτογραφικό υλικό πρόκειται για μακεδονικό "ψηφιδωτό" της κλασικής περιόδου που παραπέμπει στα ψηφιδωτά της Πέλλας με κάποια αθηναιοτροπικά χαρακτηριστικά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Αμφίπολη ήταν αθηναϊκό δημιούργημα».

Παράλληλα δεν απέκλεισε το γεγονός να πρόκειται για μία γαμήλια τελετή και όχι για μία νεκρική πομπή.

«Μπορεί και να μην είναι τάφος αλλά να είναι ένας χώρος στον οποίο μπορεί να γίνονταν λατρευτικές εκδηλώσεις», υπογράμμισε ο κ. Καργάκος.

«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι γιατί αυτή η ανασκαφική έρευνα έχει να μας προσφέρει στο μέλλον πολλά και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του λόφου ίσως χρειαστεί να περάσουν αρκετές δεκαετίες, κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:







----------------- 

 Παγκόσμιος θαυμασμός για το ψηφιδωτό της Αμφίπολης   

Με ενθουσιασμό, περιέργεια και ανυπομονησία υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την είδηση για την ανακάλυψη του μεγαλοπρεπούς ψηφιδωτού στον τάφο της Αμφίπολης. 

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





----------------- 

Στον επόμενο θάλαμο η ταυτότητα του "ενοίκου" της Αμφίπολης 

«Η ταυτότητα του ενοίκου του τάφου της Αμφίπολης, θα αποκαλυφθεί στο επόμενο θάλαμο, αφού ενδεχομένως να υπάρχει ψηφιδωτή αναπαράσταση του ίδιου του ένοικου ή ακόμα και το όνομα του», δήλωσε ο Παναγιώτης Φάκλαρης, καθηγητής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ. Την ίδια στιγμή, ο κ. Φάκλαρης, επισήμανε ότι «είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζεται αυτή η αναπαράσταση σε τάφο, αλλά η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε ψηφιδωτή μορφή». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο ψυχοπομπός υποδηλώνει ότι πρόκειται για τάφο, ενώ ο Ηνίοχος αναπαριστά στον Πλούτωνα, τον Θεό του Κάτω Κόσμου, ο οποίος παίρνει την Περσεφόνη στο βασίλειο του και συμπλήρωσε ότι η Περσεφόνη θα αποκαλυφθεί στο επόμενο θάλαμο που παραμένει ακόμα άσκαφτο. 

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ

   

----------------- 

 60 εκατοστά από το μυστικό της Αμφίπολης 

Το νέο εντυπωσιακό εύρημα των ανασκαφών στον Τύμβο της Αμφίπολης, αξιολογούν οι αρχαιολόγοι. Η παράσταση στο ψηφιδωτό, απεικονίζει τον θεό Ερμή ως ψυχοπομπό μπροστά από το άρμα το οποίο οδηγεί γενειοφόρος, δαφνοστεφανωμένος άνδρας. Ωστόσο σημειώνεται ότι από το ψηφιδωτό, λείπουν περίπου 60 εκατοστά. Το σίγουρο είναι πλέον ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο, καθώς η σύνθεση του ψηφιδωτού είναι ένας συμβολισμός για τον θάνατο του ενοίκου του τάφου. 

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.