Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Νομπελίστες κατά βασανιστηρίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζήτησαν από τον Ομπάμα να αποκαλύψει το εύρος της χρήσης.

Τη δημοσιοποίηση μιας κοινοβουλευτικής έκθεσης για τις τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιεί η CIA, ζητούν από τον Μπαράκ Ομπάμα 12 βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης οι οποίοι επιπλέον κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκαλύψει το εύρος της χρήσης των βασανιστηρίων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001,

Στις αρχές Αυγούστου, ο Ομπάμα, που έχει επίσης βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης, παραδέχθηκε με πολύ άμεσο τρόπο ότι οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει βασανιστήρια. «Έχουμε βασανίσει ανθρώπους», είχε πει. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γερουσίας για τις πρακτικές αυτές παραμένει απόρρητη, εξαιτίας των διαφωνιών της CIA, η οποία επιμένει στη διατήρηση του απορρήτου.

«Η παραδοχή του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του έκανε χρήση βασανιστηρίων είναι το πρώτο βήμα, ώστε η χώρα να κλείσει ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της», αναφέρουν στην επιστολή αυτή οι βραβευθέντες με Νόμπελ.

«Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα και τον κόσμο να δουν (…) σε ποιο βαθμό η αμερικανική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της έδωσαν την άδεια, διέταξαν και έκαναν χρήση βασανιστηρίων εναντίον ανθρώπων», επισημαίνεται στην επιστολή που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο TheCommunity.com.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου η CIA συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους που φέρονταν να έχουν σχέσεις με την αλ Κάιντα και χρησιμοποίησε «βίαιες μεθόδους ανάκρισης».

Αν και αναγνώρισε τη χρήση βασανιστηρίων, ο Ομπάμα στις αρχές Αυγούστου υπενθύμισε ότι απαγόρευσε τις μεθόδους αυτές μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά παράλληλα προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε «ιδιαίτερα ηθικολογικής» κρίσης της περιόδου αυτής.

Στην επιστολή τους οι βραβευθέντες με Νόμπελ υπογραμμίζουν ότι θα παρακολουθήσουν με προσοχή τη συνέχεια που θα δοθεί σε αυτή την έκθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.