Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Φτιάχνοντας καύσιμα από... ουίσκι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα υποπροϊόντα του ουίσκι μπορεί να είναι η επόμενη γενιά βιοκαυσίμων.

Η διαδικασία παρασκευής ουίσκι απαιτεί την ύπαρξη τριών υλικών: νερό, μαγιά και σιτηρά.

Ωστόσο, μόλις το 10% αυτών των συστατικών καταλήγει… στα ποτήρια μας (με πάγο ή χωρίς!).

Το υπόλοιπο 90% αποτελεί απόβλητο μετά τη διαδικασία της απόσταξης και συνήθως καταλήγει στη θάλασσα ή μετατρέπεται σε ζωοτροφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας sciencealert.com μια νέα start-up εταιρεία έχει βάλει ως στόχο να μετατρέψει τα απόβλητα της παραγωγής ουίσκι σε… βιοκαύσιμα.

Η εταιρεία Celtic Renewables Ltd που εδρεύει στη Σκωτία, εργάζεται επάνω στην ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων της βιομηχανίας παραγωγής του δημοφιλούς σκωτσέζικου ουίσκι για την παραγωγή βιοβουτανόλης –ενός προηγμένου βιοκαυσίμου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των ορυκτών καυσίμων.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς επίσης και να παρέχει ενεργειακή εγγύηση στις αγροτικές περιοχές που αποτελούν την ακμάζουσα βιομηχανία του ουίσκι.

Η ομάδα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έχει τελειοποιήσει μια παλιά, βιομηχανική τεχνική ζύμωσης και έχει καταφέρει να μετατρέψει τα κατάλοιπα των φλοιών από τους σπόρους που έχουν υποστεί ζύμωση και το υγρό (pot ale) που παράγεται κατά τη διεργασία πολτοποίησης, σε 1-βουτανόλη και αιθανόλη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα.

Η βιοβουτανόλη έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη βιοαιθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως βιοκαύσιμο. Έχει 25% περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα όγκου και χαμηλότερη πίεση ατμού, καθιστώντας τη ασφαλέστερη για αποθήκευση και χειρισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με βενζίνη ή ντίζελ στις δεξαμενές αποθήκευσης ή τις αντλίες λιανικής, εξαλείφοντας την ανάγκη για τροποποίηση στις εγκαταστάσεις ανάμιξης.

Η βιομηχανία του ουίσκι παράγει ετησίως 1.600 εκατ. λίτρα pot ale και 500.000 τόνους κατάλοιπα φλοιών από τη διαδικασία απόσταξης. Προς το παρόν οι εγκαταστάσεις της Celtic Renewables είναι μικρές και δε μπορούν να επεξεργαστούν όλον αυτόν τον όγκο αποβλήτων. Ωστόσο, η ομάδα ελπίζει να βρει χρηματοδότηση, που θα της επιτρέψει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο, όπου θα μπορεί να «αναβιώσει» αυτή η παλιά τεχνική ζύμωσης, που θα οδηγήσει στα βιοκαύσιμα του μέλλοντος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.