Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ωστόσο τα οφέλη τους εκτιμάται ότι είναι περισσότερα.

Οι στατίνες, που συνταγογραφούνται ευρέως για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα εν λόγω φάρμακα είχαν συσχετιστεί και στο παρελθόν με αυξημένη συχνότητα διαβήτη, όμως δεν ήταν βέβαιο ότι ευθύνονταν όντως γι' αυτό. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι πράγματι οι στατίνες μπορούν να αυξήσουν λίγο το βάρος του ασθενούς και να οδηγήσουν σε διαβήτη. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οφέλη από τη χορήγηση τους, τα οποία υπεραντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους και παρενέργειες, δικαιολογούν τη συνέχιση της συνταγογράφησής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Σβερτλόφ του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είχαν στο παρελθόν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για στατίνες.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι στατίνες αυξάνουν κατά μέσο όρο 12% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε βάθος τετραετίας, ενώ όσοι έπαιρναν αυτά τα φάρμακα, πάχυναν 240 γραμμάρια κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές οδηγίες, οι στατίνες πρέπει να δίνονται σε ανθρώπους που έχουν 10% ή μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού προβλήματος μέσα στην επόμενη δεκαετία (με βάση μια «φόρμουλα» που χρησιμοποιούν οι καρδιολόγοι για να αξιολογήσουν τους παράγοντες κινδύνου κάθε ανθρώπου). Επίσης χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν ήδη πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο νέου επεισοδίου.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο κάπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη λόγω των στατινών μπορεί να μειωθεί, αν ο ασθενής υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.