Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί όταν κάνουμε γυμναστική καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δύο πιθανές εξηγήσεις δίνουν οι επιστήμονες.

Τις ημέρες που κάνουμε γυμναστική τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Northwestern Feinberg School of Medicine» στο Σικάγο, τις ημέρες που είμαστε περισσότερο δραστήριοι σωματικά και οι οποίες τυπικά είναι το τετραήμερο Πέμπτη με Κυριακή, έχουμε την τάση να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο οι επιστήμονες δίνουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ίσως να λειτουργεί ως ένα είδος επιβράβευσης. Σύμφωνα με τη δεύτερη, τις μέρες που είμαστε περισσότερο δραστήριοι σωματικά έχουμε τη διάθεση να πηγαίνουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στις οποίες είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο αλκοόλ.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 150 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 89 ετών, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι στο τέλος της ημέρας να καταγράφουν τη φυσική τους δραστηριότητα, καθώς και τις ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωναν σε μία ειδική εφαρμογή που είχαν στα smartphones. Οι επιστήμονες παρατήρησαν τις συνήθειές τους σε 3 διαφορετικές περιόδους σε διάστημα ενός χρόνου, η καθεμία από τις οποίες είχε διάρκεια 21 ημέρες.

«Από την Πέμπτη και μετά, που το σαββατοκύριακο πλησιάζει, έχουμε παρατηρήσει ότι η φυσική δραστηριότητα αυξάνεται και μαζί και η κατανάλωση αλκοόλ. Τόσο η έλλειψη γυμναστικής όσο και η χρήση αλκοόλ έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ώστε η άσκηση να είναι αποδοτική και ασφαλής, χωρίς να έχουμε τις δυσμενείς επιδράσεις από την κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, David E. Conroy.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Health Psychology».


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.