Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

"Αγκάθι" τα ιατρικά ραντεβού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η καθυστέρηση στο να κλείσουν ραντεβού με γιατρό δημόσιου νοσοκομείου παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους χρονίως πάσχοντες - ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το 15% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας αναφέρουν ότι το συχνότερο πρόβλημα μειωμένης προσβασιμότητας στον θεράποντα γιατρό είναι η καθυστέρηση στον προγραμματισμό της επίσκεψης.

Δυσκολία στην πρόσβαση των φαρμακείων του Οργανισμού "λόγω απόστασης" αναφέρει το 24% των πασχόντων, αλλά το σύστημα φαίνεται να βρίσκει τα... πατήματά του και μέσα στην κρίση βελτιώνει τις επιδόσεις του... Δεν είναι τυχαίο ότι επτά στους δέκα ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας δηλώνουν ότι η κατάσταση με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ «βελτιώθηκε» έως «βελτιώθηκε πολύ».

Δεν εκτιμούν το ίδιο για την εξυπηρέτησή τους από τα νοσοκομεία, όπου δυσκολεύονται να πάρουν την αναγκαία γνωμάτευση ή εισπράττουν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους για χορήγηση φαρμάκου.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την επιστημονική ευθύνη του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκου Σουλιώτη.



Η μελέτη διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014 στην Αθήνα και την περιφέρεια, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι εξυπηρετούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τους χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο χωρίς ιατρική ορολογία και ακολούθησε προσωπική συνέντευξη.

Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πάρει τα φάρμακά του λόγω απόστασης από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Το 14% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στη συνταγογράφηση λόγω προβλημάτων πρόσβασης στον γιατρό, ενώ ίδιο ποσοστό έχει δυσκολίες να πάρει την αναγκαία γνωμάτευση από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου.

Ενας στους δέκα πάσχοντες δηλώνει ότι δεν βρίσκει το φάρμακό του στο δημόσιο νοσοκομείο, ενώ ίδιο ποσοστό ασθενών δυσκολεύονται να το βρουν σε φαρμακείο δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τα προβλήματα που υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν με τα νοσοκομεία έχουν κινητοποιήσει τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Με την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων του Οργανισμού, οι ασθενείς μπόρεσαν να βρουν έγκαιρα και χωρίς άσκοπη ταλαιπωρία το φάρμακό τους.

Το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι η κατάσταση με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχει βελτιωθεί, ενώ το 25% εκτιμούν ότι έχει βελτιωθεί πολύ. Το 27% επισημαίνουν ότι η κατάσταση δεν άλλαξε και το 4% ότι χειροτέρεψε.

Το 15% των ασθενών αναφέρουν προβλήματα πρόσβασης και στον γιατρό, με συχνότερα αναφερόμενο αίτιο την καθυστέρηση στον προγραμματισμό της επίσκεψής τους.

Τρεις στους πέντε επισκέπτονται τον γιατρό τους τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες και σχεδόν ένας στους έξι (17,4%) βλέπει τον γιατρό του κάθε μήνα. Τέσσερις στους πέντε επισκέπτονται γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται στην παραγωγικότερη περίοδο της ενήλικης ζωής, έχοντας συμπτώματα που αντανακλούν άμεσα στην ποιότητα ζωής των ασθενών και οδηγούν σε αυξημένο άμεσο και έμμεσο κόστος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.