Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η πρώτη selfie φωτογραφία του κόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυτο-πορτραίτο από τη δεκαετία του 1850 βγήκε στο σφυρί.

Ένα αυτο-πορτραίτο του πρωτοποριακού φωτογράφου Oscar Rjelander –το οποίο πιστεύεται ότι είναι η πρώτη selfie φωτογραφία του κόσμου- πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 70.000 λιρών Αγγλίας.

Η φωτογραφία, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1850, ήταν… «πολύ μπροστά», καθώς προηγήθηκε της σύγχρονης μανίας με τα selfies πριν από 160 και πλέον χρόνια.

Ανακαλύφθηκε σε ένα δερματόδετο βιβλίο με εκτυπώσεις (albumen prints) του διάσημου σουηδού καλλιτέχνη.

Όταν ο ιδιοκτήτης του ήρθε σε επαφή με τον οίκο δημοπρασιών Morphets στην περιοχή Harrogate στο North Yorkshire, αρχικά δε γνώριζαν ποια είναι η πραγματική αξία του. «Σύντομα όμως ανακαλύψαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό άλμπουμ πρώιμων φωτογραφιών, όταν η τέχνη αυτή βρισκόταν στα σπάργανά της» είπε στη Daily Mail η Liz Pepper.



Ανάμεσα στα πρόσωπα που υπήρχαν στο άλμπουμ ήταν η σύζυγος του Rejlander, ο Hallam Tennyson –γιος του ποιητή Lord Alfred Tennyson- και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Ο Oscar Gustave Rejlander ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος πορτρέτων, όμως σύντομα τον κέρδισε η φωτογραφία. Ο ίδιος έγινε γνωστός μέσα από το έργο του «The Two Ways of Life», το οποίο αποτελούνταν από 32 αρνητικά. Στην εποχή του είχε προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο, λόγω των μερικώς γυμνών θεμάτων του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.