Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Πλησιάζει η εποχή των «μέγα-ξηρασιών»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς βροχή για ολόκληρες δεκαετίες.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει την εμφάνιση «μέγα-ξηρασιών» τον αιώνα που διανύουμε, με ολόκληρες δεκαετίες χωρίς σταγόνα βροχής, προειδοποιούν οι ειδικοί σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ξηρασίες μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές από την παρατεταμένη έλλειψη νερού, που πλήττει την Καλιφόρνια, όπου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της κλοπής νερού από πυροσβεστικούς κρουνούς μετά την καταστροφή τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και των συχνών πυρκαγιών.

Οι «μέγα-ξηρασίες» -οι οποίες ορίζονται γενικά ως διάρκειας 35 ετών ή και παραπάνω- θα γίνουν πολύ πιο συχνές, όσο η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη μέση θερμοκρασία και μειώνει τις βροχοπτώσεις σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί, αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Dr Toby Ault, από το πανεπιστήμιο Cornell.

Αναμένεται, ακόμη, να είναι πιο ζεστές και να διαρκούν πιο πολύ απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Η έρευνά του -η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Climate της Αμερικανικής Ένωση Μετεωρολογίας- είναι η πρώτη που αποδεικνύει επιστημονικά ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την απειλή.

«Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε ρητά τις μέγα-ξηρασίες στη λίστα των κινδύνων που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή. Χωρίς την κλιματική αλλαγή θα υπάρξει ένας κίνδυνος εμφάνισης μέγα-ξηρασιών στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ της τάξης του 5-15%. Η πιθανότητα αυξάνεται στο 20-50% για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας» εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο βρετανικό Independent.

Η απειλή των μέγα-ξηρασιών είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να αποδεκατίσει την οικονομία και τον εφοδιασμό τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα κάνει τις ξηρασίες ακόμη πιο σοβαρές και καταστροφικές στο μέλλον. Οι νοτιοδυτικές ΗΠΑ, η νότια Ευρώπη, μεγάλο μέρος της Αφρικής, της Ινδίας, της Αυστραλίας και πολλές περιοχές στην Κεντρική και Νότια Αμερική θα πληγούν από ξηρασίες που θα διαρκούν για δεκαετίες ολόκληρες» εξήγησε ο περιβαλλοντολόγος Jonathan T Overpeck από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Μέγα-ξηρασίες έχουν εμφανιστεί περιοδικά στον κόσμο πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσαν την κατάρρευση ολόκληρων πολιτισμών, όπως της αρχαίας φυλής ιθαγενών της Αμερικής Puebloan στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ, οι οποίοι εγκατέλειψαν τους οικισμούς τους κατά τη διάρκεια μιας μέγα-ξηρασίας στα τέλη του 13ου αιώνα και της αυτοκρατορίας των Χμερ στην Καμπότζη το 14ο αιώνα.

Οι επιδράσεις τους θα είναι ακόμη πιο σοβαρές, δεδομένου ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι μεγαλύτερος και η ανάγκη για παροχή νερού ακόμη μεγαλύτερη, πρόσθεσε ο καθηγητής Park Williams από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.