Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της Κομισιόν για χημικές ουσίες σε καλλυντικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την ελάττωση των επιτρεπόμενων ορίων συγκέντρωσης δύο παραβένων στα καλλυντικά προϊόντα, ενώ τις απαγόρευσε στις κρέμες για την αντιμετώπιση των ερεθισμών στα βρέφη.

Αυτή η απόφαση, που αφορά τις δύο χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά (την propylparaben και την butylparaben), ανακοινώθηκε μετά την αξιολόγηση που διεξήγαγε η επιστημονική επιτροπή για την ασφάλεια των καταναλωτών, διευκρίνισε η Κομισιόν σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσής τους μειώθηκε δραστικά στο 0,14% έναντι των ορίων που ίσχυαν προηγουμένως τα οποία κυμαίνονταν μεταξύ 0,4 και 0,8%, ανάλογα με το αν οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνταν μεμονωμένες ή αναμεμιγμένες με άλλες.

Η χρήση τους «απαγορεύεται στα μη εκπλυόμενα προϊόντα που εφαρμόζονται στην περιοχή της βρεφικής πάνας σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της διείσδυσης τους στο δέρμα είναι αυξημένος εξαιτίας της ύπαρξης ενός ερεθισμού και της διαπερατότητας του δέρματος σε σύγκριση με την ανέπαφη επιδερμίδα».

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί «θα εφαρμοστούν στα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν μετά την 16η Απριλίου του 2015».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση αυτή ότι οι δύο αυτές χημικές ουσίες δεν «ενέχουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία» όταν χρησιμοποιούνται στα προκαθορισμένα όρια και ότι παίζουν «ένα σημαντικό ρόλο ως συντηρητικοί παράγοντες» προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των καλλυντικών προϊόντων.

Η μείωσή ωστόσο στην χρήση τους συνιστά σε κάθε περίπτωση «μια έμμεση αναγνώριση της πιθανής επιβλαβούς επενέργειας στο ενδοκρινολογικό σύστημα και της ενδεχόμενης αλλεργιογόνου δράσης τους» σχολίασε μία ευρωπαϊκή πηγή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.