Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Οι γοργόνες που ζουν ανάμεσά μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι γοργόνες για χιλιάδες χρόνια έχουν περίοπτη θέση στον κόσμο της φαντασίας. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχουν περιστατικά που παιδιά γεννιούνται με τα πόδια τους ενωμένα με τέτοιο τρόπο που μοιάζουν με μωρά γοργόνες.

Δυστυχώς η παραμόρφωση συνοδεύει τα παιδάκια για όλη τους τη ζωή και πολύ συχνά τους τη στερεί καθώς το προσδόκιμο σε αυτές της περιπτώσεις είναι πολύ μικρό. Η Sirenomelia, γνωστή ως το «Σύνδρομο της Γοργόνας» είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Η σπάνια εκ γενετής δυσμορφία δίνει την ψευδαίσθηση ότι το παιδί αντί για πόδια έχει ουρά ψαριού.



Η εικόνα της γοργόνας πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Ασσυρία, τη σημερινή Συρία σήμερα, όταν η θεά Ατάργατης μεταμορφώθηκε σε μια γοργόνα από ντροπή, όταν κατά λάθος σκότωσε τον εραστή της.



Στην ελληνική μυθολογία, ο Όμηρος τις ονομάζει σειρήνες και τις παρουσιάζει σαν επικίνδυνα πλάσματα που στόχος τους είναι να παρασύρουν τους ναυτικούς και να προκαλέσουν ναυάγια.

Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο και προσβάλλει ένα στα 100.000 μωρά, αλλά είναι 100 φορές πιο πιθανό να συμβεί σε πανομοιότυπα δίδυμα.

Η ιατρική ιστορικός Lindsey Fitzharris, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξηγεί ότι η «Sirenomelia είναι εξαιρετικά θανατηφόρα. Δεν γνωρίζω κανέναν με το σύνδρομο που να έχει γεράσει. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες μέρες από τη γέννησή τους εξαιτίας της ανεπάρκειας των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Ακόμα και σήμερα, οι πιθανότητες είναι εναντίον τους, αν και υπάρχουν τουλάχιστον πέντε παιδιά που ζουν».

Οι αληθινές γοργόνες

Η γυναίκα «γοργόνα» που έχει επιβιώσει περισσότερο είναι η Tiffany Yorks που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το 1988 και διαχώρισε τα πόδια της, την πρώτη ημέρα των γενεθλίων της. Η 26χρονη σήμερα κοπέλα αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας, λόγω των εύθραυστων οστών της, και χρησιμοποιεί πατερίτσες αλλά και αναπηρική καρέκλα.

Το κορίτσι που έμεινε γνωστό ως «η μικρή γοργόνα» και ζει στο Περού, εγχειρίστηκε αρχικά το 2005 και μετά το 2006 από οκτώ ειδικούς.



Η Milagros Cerrone που στα ισπανικά το όνομά της σημαίνει «θαύμα» γεννήθηκε με την σπάνια εκ γενετής διαταραχή αλλά τα περισσότερα εσωτερικά της όργανα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση εκτός από τα νεφρά της. Η 9χρονη σήμερα μπορεί να περπατάει χωρίς βοήθεια αλλά χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού αλλά και μια σειρά από επεμβάσεις ώστε να καταφέρει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.