Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ευρωπαϊκό το θέμα των αποζημιώσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες περιμένει η ελληνική κυβέρνηση, για να ξεκινήσει τη διαδικασία καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων όπως δεσμεύτηκε στους ροδακινοπαραγωγούς.

Από τις δύο κυβερνητικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών αυτό που προέκυψε είναι ότι θα περιμένουμε την σύσκεψη της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα κράτη-μέλη.

Για την Ελλάδα η ζημιά στα ροδάκινα και στα νεκταρινιά φτάνει τα 50 -60 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν αποκλείεται εν μέρει να καλυφθεί από το ειδικό αποθεματικό του ταμείου του κρατικού προϋπολογισμού.

Η ανακοίνωση του επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος ότι θα αυξηθεί η ποσότητα των φρούτων που προβλέπεται για απόσυρση και δωρεάν διανομή ικανοποιεί αρχικά την Αθήνα.

Ωστόσο, στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα και ότι το θέμα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες.

Για την ώρα, πάντως, η Τουρκία, είναι η πλέον κερδισμένη από την κρίση, καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για την τουρκική οικονομία.

Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ζήτησε ήδη από την τουρκική κυβέρνηση λίστες των εταιρειών που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ρωσίας και εμπειρογνώμονες της ρωσικής υπηρεσίας ταξιδεύουν ήδη για την Άγκυρα, ώστε να επιλυθούν όλα οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.