Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Έπαιζε...βιολί ενώ τον χειρουργούσαν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπό τους ήχους του βιολιού οι χειρουργοί πραγματοποίησαν μία λεπτή επέμβαση στον εγκέφαλο του ασθενούς, προκειμένου να τον απαλλάξουν από το τρέμουλο. Μόνο που οι ήχοι αυτοί δεν προέρχονταν από ένα CD player, αλλά από τον ίδιο τον ασθενή, που είναι κορυφαίος βιολιστής στην ορχήστρα της Μινεσότα.

Ο Ρότζερ Φριστς διαγνώστηκε το 2009 με τρέμουλο στα χέρια, που προκαλείται, όταν οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση, αρχίζουν να στέλνουν ανώμαλα σήματα.



Τα συμπτώματά του ήταν τόσο ήπια που, αν έκανε οποιαδήποτε άλλη δουλειά, θα μπορούσε να αγνοήσει το πρόβλημα, αλλά η καριέρα του στη μουσική δεν επέτρεπε την αδυναμία των χεριών του να αγγίζουν, έστω και με ελάχιστη απόκλιση.

Οι γιατροί χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια, για να καταλήξουν στην ακριβή διάγνωση της ασθένειας του Φριστς και, στη συνέχεια, να τον πείσουν να υποβληθεί στην πειραματική επέμβαση της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης.

Αυτή η επέμβαση προβλέπει την εμφύτευση ενός μικροσκοπικού ηλεκτροδίου στον εγκέφαλο, το οποίο, όπως διαβεβαίωσαν οι γιατροί τον Φριστς, θα τον βοηθούσε να ανακτήσει το 100% της ακρίβειας στις κινήσεις του.

Για να έχει όμως αυτό το αποτέλεσμα, θα έπρεπε το ηλεκτρόδιο να τοποθετηθεί στην κατάλληλη περιοχή του εγκεφάλου και, για να γίνει αυτό, έπρεπε να έχουν το μουσικό ξύπνιο, ώστε να ελέγχουν τις αντιδράσεις του. Και επειδή ήθελαν να τις παρατηρούν με ακρίβεια αντίστοιχης αυτής που επιδίωκαν, του ζήτησαν να παίζει βιολί.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.