Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ξένος ειδικός του ΠΟΥ μολύνθηκε από Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έφθασε στη Λιβερία υλικό από τις ΗΠΑ για την καταπολέμησή του ιού.

Για πρώτη φορά, ένας ξένος ιατρικός εμπειρογνώμονας μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, ενώ ένας βρετανός εθελοντής επαναπατρίστηκε σήμερα, καθώς η γειτονική Λιβερία λάμβανε 16 τόνους αμερικανικού υλικού εναντίον της επιδημίας, η οποία συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μολύνθηκε από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, χωρίς άλλη διευκρίνιση, υπογραμμίζοντας πως είναι το πρώτο κρούσμα σε περίπου 400 πρόσωπα που έχει αναπτύξει ο διεθνής οργανισμός στις χώρες που επλήγησαν από την επιδημία: τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ στη Γενεύη, πρόκειται για έναν ειδικό στην επιδημιολογία.

Εξάλλου, μία σύνοδος των αφρικανών υπουργών Υγείας, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, που επρόκειτο να διεξαχθεί από την 1η έως την 5η Σεπτεμβρίου στο Μπενίν, αναβλήθηκε επ΄αόριστον λόγω της επιδημίας του Έμπολα, ανακοίνωσε σήμερα το Κοτονού.

Την ίδια στιγμή, ένας βρετανός εθελοντής νοσοκόμος που μολύνθηκε στην Κενέμα, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, επίκεντρο της επιδημίας, επαναπατρίζεται.

Κατά την άφιξή του στη Βρετανία ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, «θα μεταφερθεί σε μία μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο του Λονδίνου Royal Free», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

«Οι συνάδελφοί του είναι πολύ λυπημένοι από αυτό το νέο καθώς θεωρείτο πολύτιμο μέλος της ομάδας υγείας που ασχολείται με την επιτήρηση, την παρακολούθηση των επαφών και τον ενταφιασμό των θυμάτων του Έμπολα», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Φριτάουν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σιέρα Λεόνε, Γιαχία Τούνις.

Η Σιέρα Λεόνε είναι ο επόμενος προορισμός της περιοδείας στις πληγείσες χώρες του συντονιστή του ΟΗΕ εναντίον του Έμπολα, δρα Νταβίντ Ναμπάρο, και του αναπληρωτή διευθυντή του ΠΟΥ για την υγειονομική ασφάλεια, δρα Κεΐτζι Φουκούντα, η οποία ξεκίνησε από τη Λιβερία,, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο.

Η Λιβερία έλαβε σήμερα 16 τόνους ιατρικών εφοδίων προκειμένου να καταπολεμήσει τον Έμπολα, οι οποίοι παραδόθηκαν από αεροπλάνο της αμερικανικής υπηρεσίας ανάπτυξης, USAID.

«Είναι το πρώτο φορτίο που εμείς, η USAID, φέρνουμε στη Λιβερία για να καταπολεμήσει τον Έμπολα. Προέρχεται από τις αποθήκες μας στο Ντουμπάι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος της αμερικανικής υπηρεσίας, ο Κάι Όλσεν, στο αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Μονρόβια.

Το φορτίο περιλαμβάνει κυρίως «πλαστικό υλικό για την κατασκευή προσωρινών καταφυγίων», μονάδες καθαρισμού νερού, καθώς και «εξοπλισμό προστασίας, μεταξύ των οποίων μάσκες και φόρμες εργασίας που θα επιτρέψουν την εργασία με τους ασθενείς ή τα δείγματα του ιού Έμπολα», εξήγησε ο Όλσεν.

Εξάλλου, ένας 17χρονος, ο Σιάφα Καμάρα, ένας από τους τέσσερις κατοίκους του Ουέστ Πόιντ, ενός προαστίου της Μονρόβια, που είχαν τραυματιστεί από σφαίρες στις 20 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιώτες επιφορτισμένους με την τήρηση της καραντίνας σε αυτό το προάστιο, πέθανε, δήλωσε η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κυβέρνηση σκότωσε τον αδελφό μου, ο στρατός σκότωσε τον αδελφό μου», είπε στο AFP η αδελφή του, Έβον Κάρουεχ, κατηγορώντας τις αρχές, που αρνούνται ότι άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, ότι δεν θέλουν να παραδώσουν τη σορό στην οικογένεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.