Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ανοικτή η αύξηση δόσεων στον ΕΝΦΙΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κληρώνει τις επόμενες ώρες ο αριθμός των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ καθώς η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται εντός της ημέρας να υπάρξουν εξελίξεις.

Επισήμως στο οικονομικό επιτελείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες οι δόσεις να συνεχιστούν και μετά τον Φεβρουάριο. Αν αυτό ισχύσει τότε θα είναι περισσότερες από 6.

Ωστόσο το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην βουλή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου περιέπλεξε τις όποιες αποφάσεις καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τα έσοδα που θα υπάρξουν από τον ΕΝΦΙΑ το 2015 αλλά και τον αριθμό των δόσεων.

Σκοπός βέβαια για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω είναι να μην υπάρξει καμία χαλάρωση του προγράμματος και να μην ξεφύγει η οικονομία από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, κάτι που τονίζει η τρόικα κάθε φορά που θέτει κάποιο αίτημα η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο ξεκινά αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση στις 26 Αυγούστου μόλις δηλαδή ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Η πρώτη φάση διορθώσεων θα διαρκέσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.

Ο νέος υπολογισμός του φόρου θα γίνει για 4.000 οικισμούς και το κριτήριο των διορθώσεων είναι ποιο σύστημα υπολογισμού των αξιών γης ευνοεί τον φορολογούμενο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών στο TAXIS.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση διορθώσεων, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου και θα γίνει με ευθύνη των φορολογούμενων, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 χωρίς πρόστιμα.

Στη φάση αυτή θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων, τα οποία επηρεάζουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και μεταξύ άλλων αφορούν σε ημιτελή κτίσματα, σε εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπωτές, συγκυριότητα), στα χαρακτηριστικά των κτισμάτων, όπως προσόψεις, όροφος, στα χαρακτηριστικά απαλλασσόμενων κτισμάτων όπως αυτά για αγροτική χρήση, στον πληρέστερο γεωγραφικό προσδιορισμό των αγροτεμαχίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.