Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Σενάριο για παράταση της πληρωμής του φόρου ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί ένας μήνας παράταση για την πληρωμή του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς προβλήματα στην εκκαθάριση δεν έχουν ακόμα επιτρέψει στα σταλούν (ηλεκτρονικά) οι... λυπητερές στους φορολογουμένους.

Στο οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πληρωθεί η πρώτη δόση στα τέλη Αυγούστου, αντί για το τέλος Ιουλίου και παράλληλα για να εξασφαλιστεί ότι η πληρωμή θα γίνει σε έξι δόσεις αντί για πέντε να πληρωθεί η τελευταία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Το αρχικό σχέδιο της ΓΓΔΕ προέβλεπε την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου στις 18 Ιουνίου. Έτσι θα υπήρχε εύλογος χρόνος ώστε οι φορολογούμενοι να προγραμματίσουν την πληρωμή της πρώτης δόσης η οποία με το αρχικό σχέδιο έρχονταν ταυτόχρονα με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Τα σχέδια δεν βγήκαν. Αρχικά η εφαρμογή καθυστέρησε να ετοιμαστεί. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι το σύστημα δεν μπορούσε να βγάλει σωστά τον φόρο διότι από το αρχείο εντύπων Ε9 δεν προέκυπταν βασικά στοιχεία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Καθοριστικό στοιχείο, για παράδειγμα, για τον υπολογισμό του φόρου είναι ο χρόνος ανέγερσης μιας οικοδομής. Και αυτό δεν το ξέρει για όλους τους φορολογούμενους που έχουν κάνει για παράδειγμα ανέγερση ακινήτου με αυτεπιστασία το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος προβλέπεται πως θα αποδώσει 2,65 δισ. ευρώ, αλλά πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως και σε αυτό το μέτωπο ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Εκτιμάται πως ο τελικός λογαριασμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εικάζεται πως η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων έχει υποεκτιμηθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.