Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ένα δισ. ευρώ έλλειμμα φέρνουν οι αποδοχές των ενστόλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη αναθεώρησης του ελλείμματος από την τρόικα.

Τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού απειλεί να προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την δικαίωση των ένστολων όσον αφορά στις περικοπές που υπέστησαν και στο αίτημα για αναδρομικά. Η τρόικα απειλεί με έλλειμμα 1 δισ. ευρώ αν τελικά εκτελεστεί φέτος η απόφαση και δοθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν η «τρύπα» αυτή του 1 δισ. που θα δημιουργηθεί να φορτωθεί στον προϋπολογισμό του 2014.

Βασική επιδίωξη της τρόικας είναι να επιτυγχάνεται κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς αυτό προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο, δεν θεωρεί πρόβλημα το αν θα επιβαρυνθεί έτσι το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβάνει τις δαπάνες για τόκους και άλλες υποχρεώσεις). Πάντως θα πρέπει να αναζητηθούν πηγές για να καλυφθεί η τρύπα αυτή του ενός δισ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα εάν αυξηθεί το συνολικό έλλειμμα, διότι, από αυτό το κριτήριο και μόνο, και αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο, η χώρα θα κινδύνευε να τεθεί και πάλι σε επιτήρηση από την ΕΕ.

Αν επιμείνει στην απαίτηση αυτή η τρόικα, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα για φέτος δεν θα είναι 2,3% του ΑΕΠ ή 4,3 δισ. ευρώ αλλά 5,3 δισ. ευρώ.

Έτσι το έλλειμμα θα φτάσει στο όριο του 3% του ΑΕΠ που, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οδηγούν σε επιτήρηση. Η χώρα βρίσκεται βεβαίως σε Μνημόνιο, αλλά και αν έβγαινε από αυτό κάποια στιγμή το 2015, η Ελλάδα θα έπεφτε ξανά στην παγίδα της εποπτείας, εάν εμφανίζει τότε συνεχόμενες υπερβάσεις του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χρόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.