Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

"Μπλόκο" σε 200.000 δηλώσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περίπου 200.000 φορολογούμενοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αλλά κλήθηκαν για έλεγχο δικαιολογητικών στις εφορίες, δεν έχουν λάβει ακόμη τα εκκαθαριστικά σημειώματα και αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο να κληθούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε δύο αντί για τρεις δόσεις.

Συγκεκριμένα, αν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν εκκαθαρίσουν εντός των προσεχών ημερών τις δηλώσεις τους, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τους φόρους σε δύο δόσεις, μέχρι τα τέλη των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, οι παραπάνω φορολογούμενοι, αν και υπέβαλαν τη φορολογική δήλωσή τους, πριν από τη 14η Ιουλίου, όταν και έκλεισε το ηλεκτρονικό σύστημα, περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς κλήθηκαν να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και τις αποδείξεις στην εφορία αφετέρου στο ότι κάποιοι άλλοι υπέβαλαν δήλωση με επιφύλαξη, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Το πρόβλημα που δημιουργείται σχετίζεται με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, η οποία εκπνέει την επόμενη Πέμπτη. Δηλαδή, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 31 Ιουλίου, θα θεωρηθούν οφειλέτες του δημοσίου ή θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο σε δύο δόσεις.

Σύμφωνα με το νόμο, οι δόσεις του φόρου εισοδήματος καταβάλλονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και δη στα τέλη Ιουλίου, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση που ο φόρος βεβαιωθεί μετά τις 31 Ιουλίου, θα πρέπει, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, να τροποποιηθεί η νομοθεσία. Διαφορετικά, χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ευθύνη, θα «χάσουν» μία δόση από τις τρεις που προβλέπονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.